Bez lednicky


Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Příspěvky: 260

Registrován: stř 18. kvě 2011 19:14:27

Příspěvek pát 29. črc 2011 13:05:35

Bez lednicky

Zije nekdo bez lednicky i mrazaku? Zkousim je pouzivat co nejmin.Zatim to jde. Mam podminku,ze do obchodu chodim jen jednou tydne.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek pát 29. črc 2011 13:39:34

Re: Bez lednicky

kdysi dávno ve starých dobách používaly kusy ledu zabalený v slámě a zasypaný solí.... mělo to ve sklepích obrovský úspěchy

Příspěvky: 260

Registrován: stř 18. kvě 2011 19:14:27

Příspěvek pát 29. črc 2011 13:44:11

Re: Bez lednicky

Muj dotaz byl spis smerovan jestli nekdo nepotrebuje k zivotu lednicku a nechodi denne do kramu. Chci s nim poklabosit co ji atd.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek pát 29. črc 2011 15:04:57

Re: Bez lednicky

já to pochopil,že hledáš alternativní náhradu bez využití energie

Příspěvky: 260

Registrován: stř 18. kvě 2011 19:14:27

Příspěvek pát 29. črc 2011 15:29:56

Re: Bez lednicky

Myslim,ze nema cenu hledat alternativu k lednickam,kdyz tu je suseni,soleni a zavarovani. Taky sehnat led je nemozne(pokud clovek nezije na Snezce :D). Mozna vykopat jamu pod skalou(je tam chlad).

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek pát 29. črc 2011 22:30:40

Re: Bez lednicky

sahaw píše:Myslim,ze nema cenu hledat alternativu k lednickam,kdyz tu je suseni,soleni a zavarovani. Taky sehnat led je nemozne(pokud clovek nezije na Snezce :D). Mozna vykopat jamu pod skalou(je tam chlad).


led se zabalený ve slámě a nasolený dá uchovat ve sklepení i celé léto.....tzn. Že si ho v zimě obstaráš a celé 4 měsíce ti vydrží v tomto stavu bez problému jak říkám na hradech po ČR to takhle obstojně dělali už před 500 lety.-...

Příspěvky: 260

Registrován: stř 18. kvě 2011 19:14:27

Příspěvek pát 29. črc 2011 22:41:39

Re: Bez lednicky

Tohle casem si vyzkousim.Dam si to na seznam.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek ned 31. črc 2011 10:35:25

Re: Bez lednicky

sahaw píše:Tohle casem si vyzkousim.Dam si to na seznam.


zkus si to v malé míře doma.....vem hrnec nasypej do něj led z mrazáku....zakryj slámou pořádně nasol (sůl sráží teplotu)a pak si tam dej k tomu ledu třeba plátek masa.....hrnec přiklop a nech si tento led někde ve skříně kde není sluníčko a ani teplý vzduch....uvidíš sám jak to dlouho vydrží
Uživatelský avatar

Příspěvky: 22

Registrován: sob 11. čer 2011 21:10:54

Bydliště: BRNO

Příspěvek ned 31. črc 2011 11:34:07

Re: Bez lednicky

*Stuji* píše:
sahaw píše:Tohle casem si vyzkousim.Dam si to na seznam.


zkus si to v malé míře doma.....vem hrnec nasypej do něj led z mrazáku....zakryj slámou pořádně nasol (sůl sráží teplotu)a pak si tam dej k tomu ledu třeba plátek masa.....hrnec přiklop a nech si tento led někde ve skříně kde není sluníčko a ani teplý vzduch....uvidíš sám jak to dlouho vydrží


Na tu sůl bych moc nespolíhal dle mě ten led spíš rychleji rozpustí

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek ned 31. črc 2011 11:39:55

Re: Bez lednicky

to bych si dovolol oponovat....sůl jako taková má tu vlastnost,že sráží teplotu.... když vaříš vodu na těstoviny a v bodu varu tam nasypeš sůl tak co se stane? rázem to klesne o 5-10 °C

tento postup je takhle osvědčený a při návštěvě hradu RABÍ to tam přesně takhle vysvětlovali.... a opravdu to tak funguje....samotný led by roztál,led zabalený ve slámě je izolován a vydrží déle a když se nasolí tak vydrží opravdu hodně dlouho....

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek pon 01. srp 2011 13:00:34

Re: Bez lednicky

*Stuji* píše:to bych si dovolol oponovat....sůl jako taková má tu vlastnost,že sráží teplotu.... když vaříš vodu na těstoviny a v bodu varu tam nasypeš sůl tak co se stane? rázem to klesne o 5-10 °C

tento postup je takhle osvědčený a při návštěvě hradu RABÍ to tam přesně takhle vysvětlovali.... a opravdu to tak funguje....samotný led by roztál,led zabalený ve slámě je izolován a vydrží déle a když se nasolí tak vydrží opravdu hodně dlouho....


Ok, vím, že to tak nějak funguje. Ale proč se tedy sůl používá při namrzlých silnicích, kdy naopak pomáhá led rozpustit? Jaktože v jednom případě sůl snižuje teplotu a prodlužuje životnost ledu a ve druhém naopak pomáhá dostat led z vozovky?

Příspěvky: 22

Registrován: úte 24. kvě 2011 19:39:43

Příspěvek pon 01. srp 2011 22:09:35

Re: Bez lednicky

Protoze srazi teplotu, takze voda nezzmrzne pri 0, ale treba pri -12 stupnich. Proto se pod urcitou teplotu ani nesoli.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek úte 02. srp 2011 22:51:11

Re: Bez lednicky

navíc se jedná o sůl speciálně upravenou a technicou.....není to klasická KNO3 a jak bylo řečeno používá se to přesně v určitých teplotních rozmezích.....jde vidět že ten kdo nadhodil dotaz moc v zimě neřídí....při -20 je sůl uplně nahovno a spíš se sype kamení ale to už jsme asi jinde ne?

loool prostě je to tak kdo nevěří ať si to vyzkouší :D

Příspěvky: 59

Registrován: úte 05. čer 2012 10:44:56

Příspěvek úte 05. čer 2012 13:56:46

Re: Bez lednicky

Stari mayove, aztekove, davali na noc ven zmrznout brambory. Ztratili cast vlhkosti, pres den na slunicku dalsi cast. Po nekolika opakovanich byly z brambor susene kameny. Pred jidlem se musely na cely den znova ponorit do vody, az na dalsi den se daly varit (podobne, jako cocka, fazole, hrach...). Totez suseni by mohlo fungovat u jine vodnate zeleniny - cibule, paprik... Rajcata uz vidim, jako dost rizikova (ale po vytisknuti stavy by to mohlo jit).
Maso jsem susit nezkousel, stejne bys musel mit klec bez pristupu hmyzu. Staci jedina muska... Asi spis udit, az pak susit, nevim, jak moc se do uzeneho pousti anthrax - Bacillus anthracis, nebo botulinum. Ale dobre vysusene maso by mohlo vydrzet
hodne mesicu, treba zabalene pod vrstvou soli (sadla) ve sklenici. Co tak zkusit platek masa treba zabalit do papiru na peceni, do plechu, pod maso sul, na maso sul, tak kilo, a strcit do trouby na slabo na nekolik hodin? Bude asi, jako podesev, bez vody, a o to jde. Pak ho zkusit zatavit do folie i se soli? Bez vody se sul do masa nedostane. Nebo...? Tady poradi nekdo, kdo ma uz realne zkusenosti.
Co jist? Susene rostliny - mouku a testoviny, suchary a pod., ryzi, musli, lenova a sezamova seminka, orechy... kandovane ovoce, sport.proteiny, cokoladu a sladkosti, konzervy - teda jenom jejich obsah :-)
Pri stalem stanovisti, to jest ne s toulavyma botama (treba v dome), by mohlo mit mozna smysl chovat Americke raky - rak signální a rak pruhovaný, rak bahenní, coz jsou nepuvodni, a tedy nechranene druhy. Obcas jim uzdibnout jedno klepytko a zas nechat dorust. Chov v akvariich, nebo v klecich, bez odtoku, aby se nesiril raci mor. To jest domaci jezirko treba. (Takze bez lednice, cerstve potraviny, jeste k tomu delikatesa. Totez hlemyzdi, a podobne. Nemavaji ptaci chripku :-) ).
ted future:
V prevodu kilogramu z rostlin na maso je prebornikem hmyz (vedci vyvijeji hmyzi mouku), na druhem miste tusim slepice masove rasy. Asi nikdo nezkoumal hlodavce :-) , treba kraliky.

Zpět na Potrava a voda

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO