Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?


Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek stř 13. čer 2012 14:14:34

Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

Je pro vás rozdíl mezi těmito pojmy? Pokud ano, jaký? Co je vám bližší?

Příspěvky: 59

Registrován: úte 05. čer 2012 10:44:56

Příspěvek pát 22. čer 2012 10:37:30

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

Bushcraft = pohoda, relax, zkouseni novych veci, zazemi. Nepohodli je mozne, ale "dostal ses do toho dobrovolne, na zkousku".
Priklad: domorode kmeny neovlivnene civilizaci.
Survival = nouzove preziti, snaha o zachranu zivota, bez zazemi. Maximalni stres. Bez dlouhodobeho navratu do bezneho stavu, ve kterem zije vetsina populace. Snaha dostat se z pasti. Priklad: valka v Bosne, preziti v dome, ktery stoji na fronte mezi dvema armadama. Do tveho domu nestrileji jen proto, ze ho pouzivaji za kotu, bod, slouzici k orientaci delostrelcu. To ale neznamena, ze se z domu dostanes na nakupy. Nebo: Preziti v mori na zachrannem clunu.
Blizsi mi je survival, nedobrovolne.

Příspěvky: 36

Registrován: stř 23. kvě 2012 16:13:47

Bydliště: Mosty u Jablunkova

Příspěvek pát 22. čer 2012 17:05:52

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

Pro mě to je takhle: Pokud jsme v krizové situaci tak se jedná o survival i kdyby jsme tam měli pohodlí a luxus a bushcraft není v krizové situaci a je to jakoby koníček(survivalový) a nebo taky příprava na tyto situace.

Příspěvky: 32

Registrován: čtv 26. kvě 2011 9:59:17

Příspěvek čtv 28. čer 2012 7:57:26

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

pro me.

survival: krizove reseni a preziti dane situace s navratem do civilizace.

bushcraft: odpoutani se od civilizace a ziti v prirode v souladu s ni.

Příspěvky: 11

Registrován: ned 07. říj 2012 22:50:15

Příspěvek čtv 18. říj 2012 22:41:48

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

rozdíl je obrovský . Už jen v možnostech vybavení a tedy i možnostech komfortu.

Příspěvky: 1

Registrován: úte 02. úno 2016 19:19:40

Příspěvek úte 02. úno 2016 19:33:42

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

Survival: přežití, nucené, ve vypjaté situaci, maximum stresu, ničení okolí pro svou záchranu
Bushcraft: relax, pohoda, koníček a hlavně soužití s přírodou.

Příspěvky: 36

Registrován: čtv 22. kvě 2014 17:12:58

Příspěvek stř 03. úno 2016 23:35:43

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

Já bych to vzal trochu jinak, než kolegové v předchozích komentářích. Z pohledu člověka, který řekne, že se věnuje bushcraftu, survivalu nebo backpackingu (vysvětlím níže). Podle mě, jsou všechna tři odvětví koníčkem. Nelze mluvit o tom, že se někdo věnuje "survivalu" až ve chvíli, kdy s ním spadne letadlo. :)

Survival (v překladu "přežití")

Chodím do přírody s naprosto minimálním vybavením. Trénuji postupy a techniky, které by mi mohly zachránit život. Není hlavním cílem si to užít (ačkoliv si to stejně užívám), ale zvládnout extrémní situace a zkusit jestli to zvládnu. Oheň rozdělávám čímkoliv. Spím pod termofolií v přístřešku z větví a klacků. Oheň zkouším rozdělat čímkoliv, i kdybych si měl vyrobit lupu z ledu. Je mi jedno jak v lese vypadám, hlavně když to přežiju. Co najdu a vím, že je k snědku tak do sebe okamžitě hladově nacpu. Všude možně mám různě napcané zakonzervované sirky, rybářské háčky, vlasce a maličkaté kompasy.

Bushcraft (Bush - divočina; craft - zručnost, um, umění; - tedy v překladu něco jako "lesní moudrost")

Chodím do přírody se kochat, vařit a "kraftit". Udělal jsem si kuksu a lžíci. Spím pod vlněnou dekou, nosím kožené boty a mažu je sádlem. Stavím rozličné přístřešky z plachet a nebo z přírodních materiálů. Nůž mi dělal nožíř, nebo jsem si na něj alespoň udělal vlastnoručně pochvu a přívěsek s korálkem. Vyrábím náhrdelníky, náramky a přívěsky z přírodních materiálů. Umím ledacos vyřezat. Oheň rozdělávám křesadlem, pazourkem, firesteelem, ohnivým pluhem nebo lukem ale sirky bych do ruky nikdy nevzal. Znám všechny možné byliny a jedlé rostliny a umím si je připravit k snědku na milion způsobů. Často rád používám i věci z vojenských výprodejů, celkově se snažím s přírodou splynout a podle toho volím barvu svého oblečení u kterého preferuji přírodní materiály.

Backpacking (Backpack - batoh; volně lze přeložit jako "baťůžkářství")

Chodím do přírody se kochat. Díky mé ultralehké výbavě jsem schopen za den urazit obrovské vzdálenosti. Mám vařič, někdy i dva. Nosím Gore-Tex, Moiru, Merino a vůbec všecko co moderní trh nabízí. Hlavně aby to bylo co nejlehčí a mělo to co nejvyšší parametry. Nevadí mi, že jsem v té červené bundě v lese jako hov*o na sněhu, hlavně když váží jen 900g a má vodní sloupec 10 000 km. Mám spacák s dutým vláknem a samonafukovačku. Vařím si instantní jídla nebo používám hotová jídla pro cestovatele. O fauně a floře kolem mám jen povrchní znalosti, nic z toho k pobytu v přírodě stejně nepotřebuji. Hlavně dojít co nejdál a vidět pořádná panoramata.


Berte to s nadhledem. Jde spíše o to ukázat co který výraz zhruba znamená a je potřeba si uvědomit, že všechny tři odvětví se vzájemně prolínají, někdo je ortodoxní a jiný člověk si zase bere od každého kousek. Osobně se považuji za entitu, která je někde v těžišti trojúhelníka Bushcraft - Backpacking - Survival.

Příspěvky: 11

Registrován: čtv 05. lis 2015 19:10:53

Příspěvek čtv 04. úno 2016 4:06:13

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

Moc pěkné srovnání. Kdybych to měl takhle škatulkovat, jsem taktéž někde mezi. Ale nemám rád podobné dělení a hranice, kde začíná něco a končí něco jiného. Kdo určí tu pomyslnou linii? Dělám co mě baví a je mi jedno jak se tomu říká. Během jednoho dne ,,zažiji všechny odvětví" :-D

Příspěvky: 3

Registrován: pon 26. říj 2015 20:03:40

Příspěvek stř 04. led 2017 14:17:18

Re: Bushcraft VS Survival - jaký vidíte rozdíl?

Výrazný rozdíl:

V případě "přežití" se jedná o osvojení si takových znalostí, dovedností a postojů, které umožní dotyčnému vypořádat se se vzniklou situací než se dostane do NORMÁLU (proto je tam tam předpona "PŘE").

Naproti tomu "zálesáctví" je takový soubor znalostí, dovedností a postojů, které umožní dotyčnému život mimo civilizaci včetně zajištění jistého komfortu (tedy ne pro PŘEŽITÍ, nýbrž PRO ŽITÍ).

Většinou se setkávám s tím, že lidé, kteří se větší mírou věnují survivalu, mají tendenci vnímat přírodu jako nepřátelskou (důraz na přežití) a spoléhají se na vychytávky, které mají buď přímo u sebe nebo si snadno obstarají z okolního prostředí.

Naopak zálesáci se v přírodě cítí doma a pokud mají příležitost, věnují se výrobě i náročnějších předmětů z přírodních surovin, které výrazně zvyšují komfort života mimo civilizaci.

Mottem survivalisty je návrat do civilizace.

Mottem zálesáka je návrat k přírodě.

Já se cítím být zálesákem :-)

---

Jinak jasně, škatulkování nemá význam. Vždyť existuje celá řada přechodových forem, jako třeba towncraft, který má svou vynálezavostí blízko k woodcraftu, ale využívá umělé zdroje a prostředí lidských sídel; urbansurvival; prepperství ... ; experimentální archeologie ... .

Zpět na Vše ostatní o bushcraftu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO