Kvalitní boty - jaké?


I ve stanu řešíte "co na sebe"? Pak jste tu správně! Bundy, mikiny, kalhoty, boty, ponožky, šátky a také všelijaké Super-Hyper-Mega-Bomba-Texy!

Příspěvky: 8

Registrován: pon 02. zář 2013 10:30:25

Příspěvek sob 21. pro 2013 16:00:20

Re: Kvalitní boty - jaké?

Zdravím :-)

Mám nově Meidl Island a k tomu jsem si koupil Sno-Seal. V návodu u bot píšou, že se mají impregnovat a voskovat. A to hned, ještě před prvním použitím.
Jasné ale není, co impregnovat a co voskovat. Má se nejprve naimpregnovat celá bota a pak navoskovat jen hlavní(tmavé části), nebo úplně vše? Nebo naimpregnovat jen ty části, co nejsou z "hlavní" kůže, a tuto jen navoskovat?

Mimo "hlavní" kůže, jsou boty tvořeny, dle bodů se šipkami, i dalšími materiály:
1 - nějaká pěna
2 - děrovaná bílá kůže(?)
3 - slabá kůže(?) spojující jazyk s botou

předem dík :-)
Přílohy
meindl-island.jpg
meindl-island.jpg (49.06 KiB) Zobrazeno 29343 krát

Příspěvky: 8

Registrován: pon 02. zář 2013 10:30:25

Příspěvek sob 21. pro 2013 18:10:02

Re: Kvalitní boty - jaké?

Jo, ještě jsem zapomněl: impregnační sprej mám tento.

Příspěvky: 14

Registrován: ned 29. led 2012 13:18:02

Příspěvek stř 25. pro 2013 18:00:36

Re: Kvalitní boty - jaké?

Ahoj, já bych určitě naimpregnoval celou vnější část boty - ty tmavé části :) ,, Materiál 2 " bych nechal stranou a věnoval bych se spojům ve spodní části boty. vrchní lem bych stříkl jen lehce.
S pozdravem široko :)

Příspěvky: 8

Registrován: pon 02. zář 2013 10:30:25

Příspěvek stř 25. pro 2013 19:15:23

Re: Kvalitní boty - jaké?

Tak jsem trochu zapátral a poinformoval jsem se.

Hlavně ze stránek Meindl.de.
Takže:

- i před prvním použitím se musí boty naimpregnovat a (pak) navoskovat

- impregnovat lze vše, tedy celý vnějšek (a asi i vnitřek) boty

- voskovat se má nejenom kůže, ale i doplňující textilní materiály(lemování, obruby, potahy), a i háčky, sponky a očka. Ovšem tady je rozdíl u čistě kožených anebo kožených v kombinaci s GORE-TEX (tedy ty co mám já): v návodu u Sno-Seal píšou, že boty se mají před aplikací vosku nahřát - buď v troubě, nebo fénem anebo na slunci. Aby se vosk dobře rozpustil a vsákl hluboko do kůže. Ovšem v tom návodu chybí upozornění, že toto neplatí pro GORE-TEX boty, což ostatně přiznává jeden člověk v hodnocení). Naopak, u Meindl.de píšou, že se ani vosk nemá zahřívat, protože by se právě vsákl příliš hluboko, a ucpal by membránu - zabránil by prodyšnosti.

- a jak radí na Meindl. de údržbu provozovaných a znečištěných bot? Na špinavé boty použít vlažnou vodu a kartáček, předtím vyndat vložky(které jsou omyvatelné) a nejlépe sundat i tkaničky. I vnitřek boty lze v případě potřeby vyčistit vlažnou vodou a kartáčkem. Potom dát vysušit - ovšem v žádném případě ne na přímé slunce nebo k topení nebo kamnům! Pokud je mokrý vnitřek bot, pak tyto vycpat starými novinami. A pak dát uschnout a nezapomenout pak případně vyndat i ty staré noviny. A tady v tomto případě udělat impregnaci na ne ještě zcela uschlé boty - pory jsou ještě otevřeny a impregnace jde hlouběji. A až budou boty úplně suché, navoskovat je - jak popsáno výše. Používat ale jen včelí vosk, nic jiného (žádné oleje nebo tuky).

;-)

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek pát 27. pro 2013 17:14:57

Re: Kvalitní boty - jaké?

Tak jak to čtu,tak není nad klasické kožené boty....ty můžeš natřít snow sealem jak chceš a nic tím nepokazíš,naopak vylepšíš....
Gore tex je fajn věc,ale strašně nepraktická na údržbu...mám pohorky karimor,celokožené a po aplikaci snow sealem mohu jen vychválit....bota změkla a ještě je opravdu nepromokavá,což si u goráče nejsem jistej
Kdysi jsem měl nové U.S. gore kanady a stejně jsem v nich v zimě na vandru promoknul....ještě mám gore trekingovou obuv od reichle a také jsem v ní již promoknul,a to i po impregnaci sprejem na to určeným.
Celkově mě již gore poslední dobou dosti zklamává,jak u obuvy(po pár hodinách stejně promokne),tak u bivaku(za větší vlhkosti nabo deště se membrána uzavře a stejně máte mokrý spacák od výparů a po dvou a více nocech stejně spíte v mokrém spacáku) a u hadrů taktéž(buďto stejně vodu propustí a nebo jsou jak klasická pláštěnka-neuvěřitelně se v tom člověk zapaří)

Příspěvky: 8

Registrován: pon 02. zář 2013 10:30:25

Příspěvek pát 27. pro 2013 19:45:42

Re: Kvalitní boty - jaké?

No, ale ty s goretexem jsou absolutně nejprodávanější.
Já se právě rozhodoval mezi celokoženými (od Meindla - Perfekt nebo Super Perfekt) a těmi goretexovými. A rozhodl jsem se pro goretexové.
Právě proto, že bota dobře dýchá. A jsou také nepromokavé, to mě věř. ;-) Ale vlastně nevím proč by měly být promokavé, když vidím, tedy u těch mých, že vlastně kůže na vrchní straně je prakticky všude (až na výjimku bodu č. 1), ta membrána je až pod tou kůží. Tudíž je to prakticky stejné, jako u těch celokožených. Ostatně to uvádí i zde - u goretexových - vrchní materiál: kůže. U celokožených - vrchní materiál: kůže. Tedy naprosto stejné. Akorát jediný rozdíl je v podšívce: goretex vs. kůže.
A ta údržba je naprosto stejná - celokožené, stejně jako goretexové, se musí nejprve impregnovat(sprejem) a pak voskovat. Jen s tím rozdílem, že u goretexových se nesmí bota ani vosk nahřívat, jinak je to naprosto stejné, tak jakápak "nepraktická údržba"? :-)
A až až membrána přestane plnit svou funkci( má svojí životnost), tak je prostě budu "mastit" snow sealem, stejně jako ty své celokožené, pory memrány se zaslepí včelím voskem a je to.

Jinak než jsem si ty boty kupoval, tak jsem se nejprve velice informoval - je možné, že jiné boty s "gore" promoknou, ale tyto Meindlovky (prý) určitě ne, ostatně to potvrzují i někteří diskutéři v tomto vláknu, a vlastně to tak být i musí, když jsou z vrchní strany také jen z kůže.
Však sem napíši, až je více ozkouším. ;-)
Naposledy upravil stani dne pát 27. pro 2013 20:05:04, celkově upraveno 2

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek pát 27. pro 2013 19:56:18

Re: Kvalitní boty - jaké?

nechci ti je hanit,ale loni byli kamarádi na vandru v tuto dobu a chytli přes noc velké oteplení s deštěm,takže ráno šli prakticky pouze a jen ve vodě a ve sněhové břečce...a i meindle promokly...také nezapomeň,že gore tex je pouze textilie,která dostává v botě sakra zabrat(jak tepelně,tak i mechanicky)-což se nevyhne žádné gore obuvi,takže dle mého promokly z toho důvodu,že je nelze pořádně napustit impregnací,která by se opravdu vsákla....kdežto koženou obuv seženeš za půlku,možná i méně a můžeš ji impregnovat i za "pochodu",což u gore bude v lese problém...to je můj názor...
více se o tomto dozvíš na rozpad.cz...(pokud je to bráno jako reklama,tak prosím o smazání)
Naposledy upravil kusna dne pát 27. pro 2013 20:15:47, celkově upraveno 1

Příspěvky: 8

Registrován: pon 02. zář 2013 10:30:25

Příspěvek pát 27. pro 2013 20:09:03

Re: Kvalitní boty - jaké?

A jak mohly prosím tě promoknout, když jsou z vrchního materiálu úplně stejné jako celokožené?
Napadají mě pouze dvě věci: prořízlá kůže, nebo prořízlá, prasklá podešev. Anebo měli takové, které nemají vrchní materiál celý z kůže(tak jako ty moje).

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek pát 27. pro 2013 20:18:18

Re: Kvalitní boty - jaké?

promokly,neboť je nelze pořádně napustit impregnací a membrána má svou životnost...dnes už je kámoš impregnuje klasicky jako kožené a má z nich zatraceně drahé "gumovky"

myslím,že se jedná o tento model-http://zbrane.subrt.cz/boty-meindl-island-pro-mfs/

Příspěvky: 3

Registrován: pát 03. led 2014 9:50:51

Příspěvek pát 03. led 2014 10:08:17

Re: Kvalitní boty - jaké?

Ahoj.
jsem tu nový, ale mám dlouholetou zkušenost s botama Magnum response
Mám je už asi šest let a jsou naprosto k nezaplacení. Dají se nosit celoročně, sice např. v mokré trávě promoknou, ale membrána vodu propustí ven a za chvíli je noha v suchu. Celoročně v nich chodím cca 2x týdně běhat (6-8 km) a jsou to jediné boty, ze kterých nemám puchýře. Navíc mají podrážku, která se i na blátě nebo sněhu skoro nesmeká. Původně jsem si na běhání pořídil boty new ballance, ale po cca čtyřech kilometrech mi vždycky udělaly puchýře, takže jsem nakonec skončil u Magnumů, které jsou lehké ale na běhání v lese dost pevné. Používám je i na turistiku, se silnou ponožkou v zimě do hlubokého sněhu a nikdy žádný problém. Po šesti letech intenzivního nošení jsou pořád skoro jako nové, jen je občas nakrémuju obyčejným vojenským krémem.
Přílohy
Magnum.JPG
"http://www.magnum-eshop.cz/magnum-boty-obuv/eshop/4-1-Magnum-Essentials/0/5/5-MAGNUM-Response-II-8-boty-obuv"
Magnum.JPG (22.25 KiB) Zobrazeno 29117 krát

Příspěvky: 14

Registrován: ned 29. led 2012 13:18:02

Příspěvek sob 01. úno 2014 20:05:38

Re: Kvalitní boty - jaké?

tak tedy také přidám svůj názor... Mám boty od alpine pro, nevím jaký model, ale jsou to jen nízké trekovky, a jsem s nimi spokojen. Užívám je převážně ve městě ale nějaký ten čundr si zažily a jediný problém je ošoupaná podrážka. Myslím ale že je to povrchem po kterém chodím (převážně asfalt), a kdybych chodil víc po nezpevněných cestách tak podrážka vydrží dýl.
Co se týče impregnace... žádnou voděodolnou membránu nemají, tak je vždy před cestou šplíchnu nějakou sprejovou impregnací a světe div se-noha suchá. Materiál je myslím umělá useň.

Příspěvky: 8

Registrován: pon 02. zář 2013 10:30:25

Příspěvek čtv 06. úno 2014 8:15:10

Re: Kvalitní boty - jaké?

Koblich píše:Mám je už asi šest let a jsou naprosto k nezaplacení. Dají se nosit celoročně, sice např. v mokré trávě promoknou, ale membrána vodu propustí ven a za chvíli je noha v suchu.

Aha. Sice boty promoknou, ale jsou k nezaplacení. A i po šesti letech funguje membrána, zřejmě se jedná o nějakou mimozemskou technologii.
Spíš mi to připadá jako (nepovedená) reklama.

Příspěvky: 2

Registrován: úte 11. úno 2014 14:25:30

Příspěvek stř 12. bře 2014 14:44:15

Re: Kvalitní boty - jaké?

široko píše:tak tedy také přidám svůj názor... Mám boty od alpine pro, nevím jaký model, ale jsou to jen nízké trekovky, a jsem s nimi spokojen. Užívám je převážně ve městě ale nějaký ten čundr si zažily a jediný problém je ošoupaná podrážka. Myslím ale že je to povrchem po kterém chodím (převážně asfalt), a kdybych chodil víc po nezpevněných cestách tak podrážka vydrží dýl.
Co se týče impregnace... žádnou voděodolnou membránu nemají, tak je vždy před cestou šplíchnu nějakou sprejovou impregnací a světe div se-noha suchá. Materiál je myslím umělá useň.

Jojo, mám to tak samo. Jsou to boty na nezpevněné povrch, většinou je ta podrážka na to uzpůsobena, proto je ošoupaná.

Příspěvky: 3

Registrován: pát 03. led 2014 9:50:51

Příspěvek úte 18. bře 2014 8:51:30

Re: Kvalitní boty - jaké?

No tak reklama to opravdu není. :-D Jen jsem napsal svůj názor. Asi nemám až tak vysoké požadavky. ;-)

Příspěvky: 5

Registrován: pon 21. črc 2014 17:25:23

Příspěvek ned 24. srp 2014 20:08:31

Re: Kvalitní boty - jaké?

Klaudie Opletalova píše:
Vladius píše:Poraďte. Nedělá mi problém investovat do kvalitních věcí, ale nějak si nevím rady. Goretex nebo kůže? Co nosíte Vy? Co můžete doporučit? S čím jste nebyli spokojení? Co vás vyloženě zklamalo?


Za mě:
Goretex: pokud funguje, dobrá volba. Boty jsou lehké, dýchají, nohy se moc nepotí a voda přes boty neprojde. Po cca. 1 - 2 roce membrána se poláme (čím měkčí boty, tím dříve), a máš boty v kterých se ti tak akorát jen nepotí moc nohy. Dobrá volba Salomon, Meindl, Scarpa...
Kůže: Pokud je kůže kvalitní (full grain), tak ještě dobrá konnstrukce boty (norské šití), kvalitní zpracování, cca. 50 - 100 Km. na rozšlápnutní, kvalitní kondicionér s impregnaci (bez vosku) a pokud ti nebude vadit váha kolem 1 kg (jedna bota), tak máš boty na celý život. Meindl, Pfanner, Limmer, Dallapé...
Kombinace kůže - kaučuk: Lehké, nepromokavé boty. Dýchají jako navoskované kožené boty, takže moc ne, ale poznáš to jen v opravdu horkém létě. Lundhags.

Měl jsem boty od všech kategorií a u mě vyhrává Lundhags.

Příspěvky: 3

Registrován: pon 27. dub 2015 12:30:41

Příspěvek pon 27. dub 2015 12:36:28

Re: Kvalitní boty - jaké?

Zdravím, já mohu rozhodně doporučit jakékoliv kožené steelky - každý víkend pořádám turistické výlety do přírody a opravdu někdy šíleným terénem a ve špatném počasí, ale za dva roky co ty boty mám, tak jsem se nesetkal se situací kdy bych měl mokro v botech :D. Ale nedávno mě rozesmála kamarádka, která si přišla ve vanskách z jakehosi skateshopu a tvrdila, že v nich ujde 30 km přírodou :D Po 10ti km to vzdala a sedla v první vesnici na bus domů :D. Co už holky no :D... Každopádně ty steelky opravdu doporučuju =). Nedám na ně dopustit =)
Uživatelský avatar

Příspěvky: 59

Registrován: sob 28. bře 2015 19:53:30

Bydliště: Západní Čechy

Příspěvek pon 27. dub 2015 13:31:10

Re: Kvalitní boty - jaké?

To s těma Steelama je vtip že, horší boty snad nejsou? :D

Já nosím boty Bates 85502, goretexový boty do chladnýho počasí z výstroje USMC. Můžu jednoznačně doporučit, po 5 letech pravidelnýho nošení (přes zimu každodenně i do školy, města a podobně) začínají mírně téct a podrážka je sešlapaná na hloubku cca 5 mm. Není k nim moc co psát, klasická vojenská bota, není ani nejlehčí, ani nejlepší, ale pro naše podmínky takřka nezničitelná. Trvalo trošku dýl jí vyšlápnout ale pak už pohodička. Kromě goretexu a podrážky Vibram to má úpravu podrážky Durashock. Je to jakási houbovitá velmi pružná guma pod patou (nevím jistě zda je i pod špičkou) která úžasně tlumí rázy. Celkově si mylsím že v cenový kategorii od 3000 kč jsou boty tohoto typu - vojenské goretexové kanady nejlepší volbou ;)
Uživatelský avatar

Příspěvky: 59

Registrován: sob 28. bře 2015 19:53:30

Bydliště: Západní Čechy

Příspěvek pon 27. dub 2015 13:45:50

Re: Kvalitní boty - jaké?

A ať blbě nekecám, nabízím ti možnost projít si nějakej trek se mnou, v místech kde lze hovořit o terénu. Pokud ti Steelky neprotečou a budeš mít nohu v lepším stavu než já, v hospůdce na konci trasy platím jídlo a pivo. Myslim že to je férová nabídka :D :D

Ne vážně, taky byly časy kdy jsem všechno prochodil v botách vz. 60, pak přišli vz.2000 ajá byl nadšenej jaký jsou to bačkory pohodlný. Myslím že celkově jde o to že je lepší mít steelky než skejťáckou botu, kanadu než steelku, goretexovou kanadu než kanadu ale třeba i botky od Meindla nebo Scarpy než goretexovou kanadu. Přijdeš na to sám, všichni si na ot musí přijít samy ;) ;)

Příspěvky: 3

Registrován: pon 27. dub 2015 12:30:41

Příspěvek pon 27. dub 2015 22:24:00

Re: Kvalitní boty - jaké?

ok, mno já jen prezentuju svou zkušenost. Absolvovat jsem ve steelkách i 60 km tůru a nohy to bez problému zvládly - je fakt, že je mám už prochozené a jsou pohodlnější s novýma by mi asi upadla noha :D... ale jo uznám, že určitě se najdou i lepší boty =) nenosil jsem všechny :D

Příspěvky: 1

Registrován: stř 29. dub 2015 20:32:53

Příspěvek stř 29. dub 2015 20:38:50

Re: Kvalitní boty - jaké?

Zdravím pánové. Má někdo z vás zkušenosti se značkou Asolo? konkrétně samozřejmě trekové boty... chci si pořídit celkožené.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 59

Registrován: sob 28. bře 2015 19:53:30

Bydliště: Západní Čechy

Příspěvek čtv 30. dub 2015 9:15:06

Re: Kvalitní boty - jaké?

Cube píše:Má někdo z vás zkušenosti se značkou Asolo?


Osobní zkušenost nemám, ale boty vypadají pěkně, ikdyž já preferuju vyšší obuv. Nebál bych se je pořídit. Jediná věc co se mi nelíbí je že nemají gumovou obsádku která by chránila kůži na špičce a okolo při chůzi po ostrých kamenech před odřením, naříznutím a podobně. Našel sem i nějakou recenzi, neívm jak moc je důvěryhodná:
http://www.treking.cz/testy/power-matic-200-gv.htm

Koneckonců, kup, otestuj a pak nám sem napiš, budeme jen rádi ;)

Příspěvky: 1

Registrován: čtv 02. črc 2015 11:49:48

Příspěvek úte 07. črc 2015 13:37:24

Re: Kvalitní boty - jaké?

Vladius píše:Zatim mam takove zkusenosti, ze turisticke boty z "normalnich" obchodu typu Deichman a dalsi jsou naprosty odpad i kdyby staly dvojku. Trhaji se a propousti vodu. Kozene PRABOSky mi zacaly povolovat po par vyletech (cca 50km). A nejnovejsim zklamanim byly Colorada, nebo Eldorada, tak nejak, boty z cca 2-3mm silne kuze, naprosto neprustrelne, site silnou niti... Po 5km se utrhla podrazka. Uplne. Byla lepena ze dvou casti - horni, prisita k zakladu a protizkluzova dolni. A ta se presne utrhla. Nastesti taham v tasce dvouslozkovy epoxid, tak jsem to zalepil, ale bylo to docela trapne u novych bot. Asi je nacase volit vyssi tridu a jit do Maindlu.


Deichmana bych vůbec nezkoušel, to nestojí za nic. Je jedno kolik za to dáš, stejně budeš do roka a do dne shánět nové. Já jsem si před asi třema lety koupil kožené boty v takovém zapadlém krámku s věcma z kůže, moc jsem od toho nečekal a drží doteď.

Příspěvky: 5

Registrován: pon 21. črc 2014 17:25:23

Příspěvek úte 03. lis 2015 21:09:47

Re: Kvalitní boty - jaké?

No, podle mě. Membrána nemá v botě z kvalitní kůže, co dělat. Vosk minimálně a když už, tak jedině v kombinaci s kondicionérem. Samotný vosk kůži ničí (vysuší, zbaví olejů a kůže se rozláme). To jsou mé zkušenosti.

Příspěvky: 3

Registrován: pon 31. říj 2016 11:57:33

Příspěvek pon 31. říj 2016 12:21:44

Re: Kvalitní boty - jaké?

Chlapi, ja stáli si neviem kúpiť poriadne topánky.
Základ je aby boli celokožené a čo najmenej švov. oplatí sa kúpiť nejaké kanady? BW alebo iné.
a čo vravíte na niečo takéto?
http://www.usarmy.sk/svk/goods/2058/obu ... rmy-orig-g
Využitie: Turistika, aj v zime s návlekmi. Nemusí to byť extra vysoká obuv.
PředchozíDalší

Zpět na Oblečení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO