Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky


Nože na přežití, pily na dřevo, krumpáče a sekery na obranu a další harampádí.

Jaké ocele preferujete?

Preferuji levné uhlíkové ocele.
9
75%
Preferuji drahé práškové ocele.
3
25%
 
Celkem hlasů : 12
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek čtv 14. dub 2011 9:00:08

Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

V komentářích k recenzi nože Mora Frost (http://bushcraft.cz/vybaveni/noze-a-nas ... o-recenze/) se rozvinula velmi zajímavá debata, kterou bych rád přesunul sem a pokračoval v ní. Uvědomuji si, že anketa je nastavena strašně omezeně, ale je tu pouze kvůli pohledu na věc. Co preferujete, levnější uhlíkové ocele, které nabrousíte na každém kameni, nebo drahé práškové, které vydrží měsíce bez broušení a údržby, ale potřebujete k nim sadu diamantových brousků.


Ondra says:
Mám tenhle nůž a používám jej cca 3 roky. Nůž i pouzdro vypadají levně a není to nástroj na „hard use“, potud souhlas.
Ale řezné vlastnosti v šedém průměru?
To snad ne..
Mám také nože např. od SOG, Ka-Bar, Ontario. Dražší nože a zvučnější značky, ale žádný nemá takové řezné vlastnosti a nedá se nabrousit tak jedovatě, jako tahle obyčejňoučká Mora.

admin says:
Jedovate nabrousit se da i ocelove pravitko . U Mory je problem, ze ta uhlikovka je hrozne mekoucka, tak ze tu jedovatost velmi rychle ztraci. A jinak sila cepele a skandinavsky tvar skutecne umoznuji nabrousit ji kvalitne, snadno a rychle.

Ondra says:
No, pravítko jsem brousit nezkoušel. Nerad bych zapadl do disputací o vlivech tvrdosti oceli či tvaru výbrusu na řezivost čepele, je o tom dosti řečeno jinde.
Chtěl jsem říci, že řezné vlastnosti uhlíkových čepelí Mora považuji za velmi dobré – rozhodně lepší, než šedý průměr.

Honza says:
Mekoucka uhlikovka je to proto, ze se pocita s jejim pouzitim i v pomerne nizkych teplotach. Kdo to nezkusil, tak doporucuju na zimu 58-60 HRC noze z tvrdsich oceli. Lame se to jako paratko uz po obycejnym battoningu. Noze MORA osobne povazuju za velmi solidni a urcite bych si poridil prave je, kdybych shanel levnejsi nuz. Navic se mekci noze snadneji udrzuji a i pri castem pouzivani je cele ostri pouzitelne prinejmensim par let, nez se vlivem prebrusovani zmrsi tvar.
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek čtv 14. dub 2011 9:38:24

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Ted jsem si vsiml, ze cela diskuze se ubira smerem, ktery se mi moc nelibi. Neobhajuji drahe materialy a rozhodne nezatracuji chudinku Moru. Ani omylem. Noze a cepele Mora pro me byly dlouhou dobu skoro idealem.
Ale!
Nedelejme z nich to, cim nejsou. Noze Mora, Hultafors, Fiskars a dalsi jsou pouze pracovni nastroje pro delniky a remeslniky. Nic vic. Ve Svedsku je to neco jako odlamovaci nuz - vezmu, za dva dny znicim a vezmu dalsi. Oni se tam dokonce i prodavaji hromadne. V krabicich po 50, nebo 100 kusech. Je to spotrebni zbozi. Nejlevnejsi materialy a cepel, ktera se drzi aspon diky uhliku. Nevim, zda jste zkouseli nerezove Mory, to je stejna kvalita, jako noze z AK - 5 od Mikovu.
Jo, v Cechach se Mora moc nenadre, prave proto ji hodne lidi preferuje pred drazsim nozem. Na obcasny vylet bohate staci. Obzvlast pokud vymenite rukojet a pouzdro. Pak mate vlastorucne vyrobeny nuz z uhlikove ocele, ktery po prejeti ocilkou reze jak das. Co vic si prat! Sam mam v kuchyni tri takove predelavky :)
Jenze jsou i daleko lepsi materialy. A to ted nemluvim o nerezovkach a praskovkach, uhlikova ocel neni jen jedna. Tech je vic, stejne tak, jako i moznosti uprav a kaleni.
Mekoucka uhlikovka je to proto, ze je to nejlevnejsi uhlikova ocel s nejlevnejsim moznym kalenim. Neni to schvalne, je to dane pouze cenou. To jsou noze za par euro. Vylisovat cepele, aspon nejak zakalit, chemicky vylestit, nasadit rukojet a sup do obchodu.

Příspěvky: 2

Registrován: čtv 14. dub 2011 11:34:55

Příspěvek čtv 14. dub 2011 12:42:12

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Dovolím si ještě jednou upřesnit svůj názor a opět trochu oponovat. Nemyslím, že bych z nožů Mora (resp. jejich uhlíkových variant - Mora Classic) dělal něco co nejsou. Ano, jsou to nástroje - levné a levně vyráběné. Po osobním období nožů velkých a potom nožů taktických jsem zjistil, že nic víc než nástroj nepotřebuju.
Reagoval jsem, protože mě v recenzi překvapilo nízké hodnocení řezivosti tohoto nože - nic proti autorovi. Mám osobně zato, že největší důvod ke koupi tohoto nože (tedy kromě ceny) je právě vysoká řezivost ostří. Pokud chápu "řezivost ostří" jako schopnost ostří procházet materiálem, větší roli zde hraje tvar (výbrus ostří) a síla čepele, než její tvrdost. Skandinávský výbrus+síla čepele cca 2,5mm+jedovaté nabroušení - skvělé řezné vlastnosti. Opakuji a trvám na tom, že co se týče řezivosti, nože Mora předčí řadu mnohem dražších nožů, byť jsou Mory vyráběny jakkoliv levně. Ty dražší nože třebas zase nabízejí jiné věci - kvalitnější materiál ruček, ergonomii, odolnější čepel z tvrdší oceli:-), pouzdra z kydexu, atd. Nesnažím se tvrdit, že Mory jsou "the best".
Případná nižší výdrž ostří mě nijak neobtěžuje ani neomezuje - brousím nůž často i když to není zrovna nutné. Jelikož nejvíce s nožem krájím (potraviny), ořezávám (nějaké klacky), vyřezávám (sem tam lžíce či lodička z kůry), batoning vyjímečně, protěžuji právě řezné vlastnosti před ostaními. Pádnější čepel či tvrdší materiál prostě nepotřebuji.
Momentálně favorizovaný nástroj: Mora 510MG - čímž chci říci: osobně preferuji levné, spotřební a rezavějící uhlíkovky se skandinávskými výbrusy:-)
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek čtv 14. dub 2011 20:02:08

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Ondra píše:Dovolím si ještě jednou upřesnit svůj názor a opět trochu oponovat.


Ok, ted uz chapu, jak jsi to myslel a souhlasim s tim, ze skandinavsky tvar cepele je velmi fajn :). Slo mi pouze o to, ze tam kde Mora "chcipne", jine noze stale drzi a stale holi. Proto je mam pouze v kuchyni, kde muzu bez problemu pretahnout keramikou pokazde, kdy bude potreba. Ale do prirody taham kovane noze od Dohnalu a Zdenka Stora. Ackoli je po kazdem vyletu stejne dobrousim a vylestim na kozenem opasku :). Hold najfmanie je tezka nemoc. Pro me stav, kdy nuz holi, je pouze zaklad a prave brouseni prichazi az pak :)

Příspěvky: 56

Registrován: úte 22. bře 2011 21:12:55

Příspěvek pát 22. dub 2011 18:10:51

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

admin píše: Pro me stav, kdy nuz holi, je pouze zaklad a prave brouseni prichazi az pak :)


Nuz neni nic moc specialniho a do nejakeho lesa co musime brousit a diamantovem brousku je primo nevhodne a ja se drzim indianu co nejoblibenejsi nuz u nich byl uhlikovy reznicky nuz co mel tvrdost 45 Rockwel a tedy byl tak mekky ze se nechal brousi o nahodne nalezene kameny a necha se zakalit jako povrchove polozenim do taboraku a ponorenim do vody a tak vlastne zakalime tak 1 desetinu milimetru co vlastne obrousime a tak proces opakujeme a on nas vysoky obsah uhliku ani nedovoli kalit do nejake hloubky ,ty hi/tech ocele jsou moc drahe a jestli tohle stacilo indianum ,staci to i mne ,ja jsem vyrobil stovky nozu z uhlikove ocele co jsem pak levne prodaval a kdyz nuz skoro holi je nabrousen a vzpominam so jak stary mistr v uceni rikal ,kluci nebruste ty dlata a hobliky tak ze holi brzy se otupi a jasne neco povidejte 15 klukum, tak vsechno co jsme brousili proste holilo i moje ruky nemely chlupy....

Příspěvky: 8

Registrován: čtv 14. dub 2011 17:21:48

Příspěvek stř 11. kvě 2011 7:20:08

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Zdravím a zapojuji se do debaty na tomto vlákně.Noži se zabývám desítky let, prošlo mi jich rukama nepočítaně, v současné době jich vlastním snad šedesát...Mám nože od našich i zahraničních nožířů, světových firem atd. Ale ať to vezmu z jakéhokoliv konce, pro naše nebo vůbec evropské podmínky pobytu a přežívání v přírodě úplně postačí zde zmiňované Mory nebo nože jim podobné.Já svoje nože také leštím a přebrušuji, ale to je spíš nemoc, než skutečná potřeba.Ve skutečnosti se mi za celý život ještě nestalo, že bych při týdenních či dvoutýdenních vandrech potřeboval přebrousit, byť i ten nejobyčejnější nůž.Pokud jej ovšem používám k řezání a podobné příbuzné činnosti.Snažím se sbírat zkušenosti od řezníků a kuchařů (profi lovce u nás zaplať Bůh nemáme), pro které je nůž opravdu denní chleba a když jim dám vybrat z mojí sbírky, aby otestovali, se kterým nožem by se jim dobře dělalo, většinou sáhnou po nějaké Moře.Navíc jsou to prakticky nejrozšířenější užitkové nože na světě a když přijedete do Skandinávie, najdete je v rukách lovců, rybářů i řemeslníků.

Příspěvky: 155

Registrován: ned 25. pro 2011 19:54:22

Příspěvek ned 22. led 2012 12:37:55

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Mně se nikdy nepovedlo nabrousit nůž tak, aby holil (naštěstí mám v KPZ žiletku :) ). Konec konců, nikdy mně nenapadlo přemýšlet nad tím, z jakého materiálu ten nůž je. Pro mně je hlavní, že aspoň trochu řeže, do země s ním neházím, do ohně taky ne, takže na to občasné řezání větví mi úplně stačí levnější nůž s pevnou čepelí bowie. Mimochodem, na jaký úhel by se měla čepel brousit? Díky

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek ned 22. led 2012 14:05:37

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

zalesak05 píše:Mně se nikdy nepovedlo nabrousit nůž tak, aby holil (naštěstí mám v KPZ žiletku :) ). Konec konců, nikdy mně nenapadlo přemýšlet nad tím, z jakého materiálu ten nůž je. Pro mně je hlavní, že aspoň trochu řeže, do země s ním neházím, do ohně taky ne, takže na to občasné řezání větví mi úplně stačí levnější nůž s pevnou čepelí bowie. Mimochodem, na jaký úhel by se měla čepel brousit? Díky


záleží co od toho nože očekáváš.... ideálně dle mého názoru 45°

Příspěvky: 59

Registrován: čtv 24. lis 2011 10:24:42

Příspěvek ned 22. led 2012 14:27:56

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

čo tu môžem povedať, holí hladké teda naleštené ostrie, nemusí byť ani moc tvrdé, len mäkká oceľ menej vydrží. Ak nôž na hrubú prácu príliš nabrúsiš, rýchlo sa otupí. Preto nosím dva nože a som s týmto riešením spokojný. na malom noži len držím ostrie prelešťovaním na koži ( opinel no.9 carbon) a pracovný nôž ACRON tantoo ( pozri fórum medzi nožmi prerábka lacného noža) mi stačí prebrúsiť raz za mesiac až tri ( od posledného brúsenia som ho mal asi 5 krát v lese, teda skoro dva mesiace) a stále by som s ním vedel rozobrať zver.

Čo sa týka uhla ostria je to na dlhú debatu, existuje viacero typov ostria a asi každý má na rezné vlastnosti noža iné požiadavky.
Ale čo môžem povedať, stolárske dláta sa brúsia na 25 stupňov pre mäkké dreviny, 30- 35 pre tvrdé a sústružnícke dláta majú 70- 80 stupňov, tým si chleba neodkrojíš ani vo sne. Skús pozrieť, alebo zmerať uhly ostria na bodákoch a drž sa viac ako dláto, menej ako bodák...

Alebo počkaj čo tu napíšu ďalší

Příspěvky: 155

Registrován: ned 25. pro 2011 19:54:22

Příspěvek ned 22. led 2012 23:32:33

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Díky, nabrousil jsem ten nůž na co nejmenší úhel to šlo (řekl bych tak 20-30°), čepel byla o poznání ostřejší, ale ani tak ten nůž neholil nejlíp.
Má se to ,,holení´´ brát doslova? (protože se žiletkou to nebylo zrovna srovnatelné)

Příspěvky: 155

Registrován: ned 25. pro 2011 19:54:22

Příspěvek ned 22. led 2012 23:38:34

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

No, porovnal jsem to se žiletkou a ta taky neholí nejlíp (i když pořád o něco líp, než ten nůž :))

Příspěvky: 155

Registrován: ned 25. pro 2011 19:54:22

Příspěvek pon 23. led 2012 0:16:31

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Ještě jaký mám nůž: http://www.kds.cz/produkty/1360-taborni ... y-hl..html
Popis z nějakého internetového obchodu: Nůž RAMBO hladký koženk.pouzdr 1285
- KDS - Jedná se o český výrobek, tábornický nůž s koženkovým pouzdrem
- Délka: 250 mm
- Nože jsou vyrobeny z vysoce kvalitní oceli zajišťující vyšší tvrdost čepelí
- Rukojeti z pevného plastu
- Nože jsou určeny pro náročné podmínky
Přílohy
5978.jpg
5978.jpg (26.38 KiB) Zobrazeno 23597 krát
Uživatelský avatar

Příspěvky: 85

Registrován: sob 17. pro 2011 19:28:00

Příspěvek pon 23. led 2012 4:32:23

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Klasika nerez=neřez (420 nebo 440). Při broušení se patlá po brousku a když už se náhodou podaří vyhonit ostří, po prvních pár zakrojeních je pryč. Pokud chceš něco do přírody a musí to být zrovna nerez a levný nůž, sežeň si třeba Morakniv 2000, sandvik patří mezi ty lepší nerezi a kdyby se Ti podařilo sehnat Morakniv 2000 v uhlíkovce, máš vyhráno.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek pon 23. led 2012 11:00:04

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

mora se da sehnat dobre http://www.noze-nuz.com/mora/FT2000.php

akorad nevím o tom,ze by to byla nerezovka.....mam takovy dojem,že je to ocel sandvik a že je to z časti uhlíkovka a z časti nerezovka....na tom noži je vidět ten přechod jednotlivých vrstev.....
Uživatelský avatar

Příspěvky: 85

Registrován: sob 17. pro 2011 19:28:00

Příspěvek pon 23. led 2012 12:24:11

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Sandvik na Morakniven 2000 je ocel 12C27 která je podobná sandviku 13C26,citace:
" 13C26 je Sandvik nerezová ocel s ještě více zvýšenou odolností proti opotřebení a korozi, ale hlavně vysokou tvrdostí a tím i odolností proti opotřebení. Poměr uhlíku a chrómu je zde 0,6 : 12ti a po austenitizaci při 1100ºC a zakalení se dosahuje maxima jak v tvrdosti, tak i v korozivzdornosti. Struktura oceli je velmi jemnozrnná (max. průměr zrna na metalografickém výbruse je v rozsahu 1µm!). Dodržení postupu u tepelného zpracování materiálu od vsázky, 2x temperování, austenitizaci, kalení, zmražení na -70ºC, žíhání, opět zmražení a konečného žíhání a ochlazení je zárukou kvality materiálu pro výrobu čepelí. Důležité nejsou jen hodnoty tepelných stupňů, ale i délky jednotlivých etap tepelného stavu oceli.
Souhrnně lze ocel 13C26 popsat jako přirozené pokračování oceli 12C27, kde je splněn požadavek vyšší tvrdosti a odolnosti proti abrazi při zachování korozivzdornosti a houževnatosti. Byla vyvinut jako materiál pro holící čepele a tím je podmíněna trvanlivost ostří. Je to ideální nerezová ocel pro splnění požadavku vysoké úvodní ostrosti a udržení této kvality i v průběhu používání.
"

I u popisu nože je psáno: It features a profile ground blade of cold-rolled special Sandvik stainless steel and a patterned high-friction grip
To co je tam vidět na té moře není sendvičovaná ocel ale odlesk výbrusu.

Jinak na noze.nuz je hodně předražená Mora, jde sehnat za polovic: http://www.direct-online.cz/nuz-mora-2000/d-73624/
takže když jsem říkal levný nůž tak jsem opravdu myslel v podstatě stejné cenové kategorii do pětikila jako ten neřezový hustokrutoramboskautsvotvírákemnaflašky výše. Stále je to prostě kudla která při ztrátě v lese zas tak nezamrzí jako nůž za 3000.

Příspěvky: 5

Registrován: pon 28. říj 2013 2:17:07

Příspěvek pon 28. říj 2013 3:54:13

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Dobrý "večer" pánové. Náhodou jsem narazil při vyhledávání na netu, jak zajistit nižší nerezovost svépomocí vyráběných nožů, na tyto stránky. A po přečtení dřívějších příspěvků jsem byl nucenej se přihlásit abych mohl něco napsat.
Nejsem žádnej "pan nožíř" i když zopár úspěšnejch výrobků "nožů, ovšem čistě pracovních" mam, mohou potvrdit naši páni elektrikáři v práci a i jeden kolega.

K věci. nůž Mora, jsem v životě nedržel v ruce, ovšem, po interakci na tomto fóru, jsem si jich několik vyhledal přes strýčka googla. Mno, opravdu nejsem spokojenej v první řadě s cenou, pak s tim, co mi vizuálně nabízeji a nakonec v porovnání cena a vizuální stránka oproti jiným "renomovaným" výrobcům, prostě neprodejnej šit.

Zde bych se rád pozastavil, nad českým kutilem, kterej je prakticky soběstačnej a nezávislej na předraženejch kýčovitejch a nezáživnejch nickách z ciziny i z čech.

Vykašlete se na google a jukněte na youtube. Tam si najdete, jak a z čeho si vymazlit svojí vlastní překrásnou a silně zakalenou, holící i neholící kudličku. Nebude to sice nerez, pokud tedy nezabrousíte příborák od ikey a nezaepoxidujete si ho, za použití jeho vlastní ručky jako záštity, do parůžku.
Jinak starejch cirkulárkovejch kotoučů, pružinovejch listů, vyřazenejch dostatečně velikejch kroužků z ložisek, či rezavejch již nepoužitelnejch pilníků, se ve sběrnách šrotu, co je v dostatečný míře zásobí naši velice přispůsobiví spoluobčané, je neustále dostatek.
Kdo potřebuje výheň? Kua drát táborák, snad umí udělat každej. Kdo nemá kovadlinu, najde kolemvedoucí koloeje a nebo, si prostě rozmlátí svoje železo na jiným dostatečně tvrdým povrchu.
Kua drát, nic se kovat nemusí. Pilovej list vyříznu bruskou a jen si do ní vrazim brusnej kotouč a udělám si hranu, jako přípravu ostří. Pak jen doleštim šmirglem a dobrousim brouskem. No a držátko si snad každej i méně zručnej buškrafter udělá sám. Pokud jsme dnes na "netu" tak si tam nejdeme návod na cokoli a i na to držátko.

Uff to jsem se zase rozepsal, nicméně vsaďte se, že když ten nůž uděláte sobě sami, budete ho chovat jako voko v hlavě a nakonec i styl a vzhled, Vás i Vaše okolí utvrdí v tom, na co ten nůž vlastně chcete mít a co by jste si s ním vlastně chtěli počít.

I když to nebude naleštěná dýka vod bushnela, či masivní zabijáckej originální rambonůž, budete ho mít rádi.

Samo s sebou, doufám, že mi tu trochu opravíte vizáž Vašimi názory na nože a jejich použití, či vzezření a sílu materiálu, či jeho uhlíkovost.
Jen se mi prosím nesnažte vysvětlit, že nůž vod renomovanýho výrobce, mi bude do ruky lepší a že mi ten samej frajer bude diktovat jak má vypadat a co s ni mam řezat.

Hodně zdaru a málo uřezanejch prstů tupim nožem, yperit.

Příspěvky: 5

Registrován: pon 28. říj 2013 2:17:07

Příspěvek pon 28. říj 2013 11:57:58

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Za toho Bushnela se omlouvám, ten samo s sebou vyrábí dalekohledy. Nevim jak mi tam vletěl. Myslel jsem na Benchmade.

Zpět na Nože a nástroje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO