Dotaz na životnost skladovaných baterií


Hodinky, baterky, mobily, kalkulačky, fotoaparáty, videokamery a další elektronické radostí civilizovaného světa

Příspěvky: 84

Registrován: ned 30. led 2011 10:23:08

Bydliště: Plzeň

Příspěvek ned 22. led 2012 14:00:31

Dotaz na životnost skladovaných baterií

Nevíte jakou životnost mají skladované baterie? a přpadně jak je skladovat aby vydržely co nejdéle.
ři vytváření zásob bych je chtěl zahrnout na seznam...
Plánuji časem koupit solární nabíječku + dobíjecí baterie, ale zatím mě zajímají běžné nedobíjecí.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek ned 22. led 2012 14:07:38

Re: Dotaz na životnost skladovaných baterií

dawe píše:Nevíte jakou životnost mají skladované baterie? a přpadně jak je skladovat aby vydržely co nejdéle.
ři vytváření zásob bych je chtěl zahrnout na seznam...
Plánuji časem koupit solární nabíječku + dobíjecí baterie, ale zatím mě zajímají běžné nedobíjecí.


úplně každá baterie ztrácí po nabití kapacitu....pak už jen záleží jak velikou tu kapacitu má....čím menší kapacita tím v podstatě rychle se sama vybije

Příspěvky: 59

Registrován: čtv 24. lis 2011 10:24:42

Příspěvek ned 22. led 2012 14:30:17

Re: Dotaz na životnost skladovaných baterií

Čo sa týka skladovania batérii, nedávno som sa pýtal kamaráta- elektrikára ( má papiere a skúšky aj na silno prúd, aj na slaboprúd, venoval sa aj elektrickým modelom a tiež je zálesák ako aj mi ostatný).

Riešil som s ním problém vytečených batéríí. Povedal mi asi toľko-
1. Ťažko určiť závadu, či bol v čelovke niejaký chybný obvod, ktorý vyvolal vytečenie batérii, alebo boli na vine vadné samotné batérie. ďalšia možnosť ich vytečenia by bola v mechanickom poškodení ich tela. Ťažko uplatniteľná reklamácia a ťažko sa domáhať odškodnenia. Treba sa len spoľahnúť na predavača, či si chce zachovať dobrým gestom dobré meno a zákazníka, teda či je ochotný "náhradný" lampáš predať bez vlastného zisku. Mne sa to podarilo .
2. Zanesené el. obvody sa dobre čistia technickým liehom- prístroj sa odpojí od el. zdroja, vyčistí mäkkou handričkou a voľne nechá preschnúť.
3. Skladovanie batérii je napísané na ich obale, keď sa dodržuje, tak neni problém s minimálnou dobou spotreby. Po prekročení minimálnej doby spotreby, radil použiť batérie do lacného výrobku, v ktorom ak vitečú, nespôsobí sa veľká škoda- teda za predpokladu že chceme batérie stoj čo stoj využiť a cena spotrebiča je nižšia ako cena týchto baterii ( spotrebič made in china, batérie duracell)

4. DOLEŽITÉ- BATÉRIE SA VYBíJAJú AJ CHLADOM, TEDA CEZ ZIMU VYDRŽIA MENEJ AKO CEZ LETO. Horolezci a turisti ( čo ja viem) majú na takéto veci vyhradené miesto pod bundou na hrudi- skúsenosti záchranárov vravia že je to miesto ktoré si človek inštinktvívne najviac chraní, teda je obmedzené poškodenie napríklad pádom a pod bundou je teplo. Nosia tu napríklad pieps, alebo GPS

Příspěvky: 110

Registrován: úte 05. črc 2011 13:15:34

Bydliště: KutnoHorsko

Příspěvek pon 23. led 2012 11:26:51

Re: Dotaz na životnost skladovaných baterií

U baterií bývá udávána minimální životnost kolem 7let(měla by být na balíčku napsaná), a když ji nenecháš mrznout,nebo smažit, tak by neměl být problém s nějakým velkým poklesem po dobu životnosti. Mezi těmi dražšími třeba lithiová Energizer má udávanou životnost přes 15let s tím že po 15letech klesne kapacita max o 10% a maká od -40 do +60 bez problému, no taky stojí skoro 50 jedna :-)(přemýšlím že je vyzkouším zda za to stojí) Já si vždycky koupím alkalické baterie do zásoby a pravidelně je obměňuju,v čelovce a led baterkách mi vydrží dlouho tak jich ani nemusím doma mít plný šuplík,prostě jen tak do foroty,co kdyby.Teď se dá pořídit i nabíječky které regenerují jednorázové alkalické baterie a jde je několikrát nabít(údajně až 20x podle stavu baterie)ale s tím zatím nemám zkušenosti. Jinak si určitě pořiď i ty nabíjecí baterie, já je používám nejvíc v GPS protože při kapacitě 2500mAh ji můžu mít neustále zapnutou když jsem venku a můj Garmin na ně vydrží jet v podstatě celý den, pokud tě neustále někam naviguje tak o něco méně samozřejmě.

Příspěvky: 84

Registrován: ned 30. led 2011 10:23:08

Bydliště: Plzeň

Příspěvek pon 23. led 2012 15:52:49

Re: Dotaz na životnost skladovaných baterií

děkuji všem za zajímavé informace. přemýšlel jsem především o dlouhodobém uskladnění např. 5 let a více - bůh ví co nás v budoucnu čeká :)
a určitě bude dobré mít nějaké ty zásoby, je ovšem možné, že do té doby, konečně někdo vymyslí nějaký nový typ baterií nebo alternativní zdroje,
menší, výkonější, s delší životností...

Zpět na Elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO