Kvasnice (droždí)


Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Příspěvky: 34

Registrován: stř 18. led 2012 16:46:14

Bydliště: Zlín

Příspěvek úte 31. led 2012 14:49:40

Kvasnice (droždí)

Hele lidi, jak se dají doma udělat kvasnice? pátrám po tom, ale nějak se toho nemůžu dohledat, pomozte prosím :)
Uživatelský avatar

Příspěvky: 85

Registrován: sob 17. pro 2011 19:28:00

Příspěvek úte 31. led 2012 15:22:39

Re: Kvasnice (droždí)

Ne kvasnice ale kvásek:
Potřebujeme
asi 500 g jemně mleté celozrnné žitné mouky
vodu
vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 l
misku pod džbán
dřevěnou vařečku a čistou utěrku
Jak na to
1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.
2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přidáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.
3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.
4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.
Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky. (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)

Pro chleba se odebere část kvásku, do kvásku se doplní mouka a voda a necháme ho na další pečení

Příspěvky: 22

Registrován: úte 24. kvě 2011 19:39:43

Příspěvek úte 31. led 2012 18:12:34

Re: Kvasnice (droždí)

Ja mam podobny recept, ale min presne mnozstvi a staci na zadelani chleba z 1kg mouky.

1.den - do zavarovacky dam 2 lzice mouky 2 lzicky cukru a trochu vlazny vody aby vzniklo bahynko, necham na kuch. lince

2. den - pridam 1 lzici mouky a 2 lzice vody

3.den - to same jako den 2

4. den - kvasek je hotov.Staci pak nechat 2 lzice kvasku + pridat mouku + vodu a kvasek pojede vesele dal. Tam ho staci klidne dat do lednice pokud bych ho nechtel chvili pouzivat a pred pouzitim staci zahrat a nechat vybehnout.


Delam i zrychleny kvasek z instantniho drozdi-2 lzice mouky, lzicka cukru, sacek inst. drozdi a trochu vlazny vody. Za 20-25 minut je hotov.

Mimochodem zajimava informace, vite proc se slapalo zeli i vino naboso nohama a idealne nemytyma? Protoze je na nich spousta kvasinek a to podporovalo kvaseni respektive zdarny start kvaseni

Příspěvky: 59

Registrován: čtv 24. lis 2011 10:24:42

Příspěvek úte 31. led 2012 22:42:18

Re: Kvasnice (droždí)

S tými bosími nohami to je pravda, vlastne človek je celý pokrytý spórami plesní, najväčšie problémi s tým majú obézny ľudia, medzi záhybmi kože. človek je behajúci inkubátor- teplo a pokožka je skoro stále vlhká- potenie. Dokonca som raz počul v televízii "povesť" ako vznikol ementál. Išlo vraj o nehodu, neviem z akého dôvodu dal mliekar nohy do mlieka na syr, bola tam až smiešna zápletka. No ale pravda je tá, že na nohách máme aj práve tú pleseň, ktorá vytvára v ementáli diery a charakteristuckú chuť a vôňu ( netvrdím že všetci sú chorý a plesnivý, pravidelná hygiena nedovolí baktériam a plesniam sa premnožiť tak aby to ohrozovalo zdravie). Aj ľudský pot je takmer bez zápachu, zápach vytvoria práve rýchlo rozmnožené baktérie, človek v čistom oblečení s pravidelnou hygienou, by nemal ani spotený odpudivo páchnuť...

Zpět na Potrava a voda

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO