Příspěvky: 59
Registrován: čtv 24. lis 2011 10:24:42
Dá sa to zjesť ?
Dá sa to zjesť?
Trocha som si listoval v encyklopédii a natrafil som na strom o ktorom som vôbec netušil aj keď som stolár.
TILIA X VULGARIS
Kríženec lipy malolistej a lipy veľkolistej. Mám to z veľkej encyklopédie ktorá sa len okrajovo venuje jednotlivým veciam, teda vytvára hrubý pohľad, Výhodou je, že sa v nej dajú dobre vyhľadať a porovnať rôzne veci, ich základné informácie a ak človeka niečo zaujme, tak si to bližšie vyhľadá inde. Prepíšem to podstatné :
Tento kríženec sa dorastá väčšej výšky ako ostatné lipy, odlišuje sa tvarom koruny- koruna nemá oválny košatý tvar, ale kuželovitý, listy majú väčšie zaoblené zúbky na okraji. Kvet a plody sa výrazne líšia. Táto lipa sa vyskytuje tam kde obidva druhy líp, teda sa prirodzene kríži, alebo sa umelo vysádza pre svoj vzhľad. Tu ma zaujala poznámka, že sa takto sadí aj napriek tomu, že ju často napádajú vošky, ktoré síce strom nezabijú, ale zo stromu opadávajú listy s lepkavými výlučkami vošiek ( lat. Aphis). Tieto výlučky zbierajú aj mravce pre ich vysoký obsah cukru.
Zaujíma ma možnosť tieto výlučky jesť. Možno zozbierať lepkavé listy, umiestniť ich do hrnca s vodou, varením ziskať to sladké, vybrať listy a tekutinu varom a odparovaním nechať zhustnúť a získať sladidlo podobné medu, predsa len, k medu sa v prírode ťažko dostať.
Možné komplikácie čo vidím ja:
Listy lipy nemusia byť jedlé. Príklad- tis obyčajný taxus baccata je všade uvádzaný ako prudko jedovatý. Ale má jednu výnimku, ktorú zo strachu z možnej otravy nikto a obvinenia nikto nezverejňuje. Korenie, živica, drevo, ihličie, stopka plodu a jadierko plodu sú jedovaté, ale červený plod nie. Je to niečo podobné ako japonská FUBU, pokrm, kulinárska špecialita, pri správnej príprave jedlá, inak smrteľná. Sám pravidelne konzumujem pár plodov, sú chutné ale nesmiem zjesť ani stopku plodu, ani prehryznúť jeho jadierko. Plody musia byť samozrejme zrelé.
Teda sú listy lipy jedlé ( kvet je liečivý a dobrý čaj, ale čo zvyšok stromu), sú jedlé výlučky vošiek, ak áno, všetkých druhov, alebo len niektorých? A ak je takáto výroba sladkej vody možná, tak z akých ďalších rastlín by sa takto dali získať a využiť listy.
Nejakou náhodou sa mi táto myšlienka zrodila v hlave, ale moje vedomosti mi nevravia či to je možné a príde mi jednoduchšie sa opýtať ako sa pár hodín traviť s hľadaním na internete.
Miazga stromov ( breza, javor...) sú neni celý rok dostupné, ale vočky takmer celé vegetačné obdobie ÁNO.
Ďakujem a verím, že by možnosť osladiť si život prijalo viacero zálesákov.
Trocha som si listoval v encyklopédii a natrafil som na strom o ktorom som vôbec netušil aj keď som stolár.
TILIA X VULGARIS
Kríženec lipy malolistej a lipy veľkolistej. Mám to z veľkej encyklopédie ktorá sa len okrajovo venuje jednotlivým veciam, teda vytvára hrubý pohľad, Výhodou je, že sa v nej dajú dobre vyhľadať a porovnať rôzne veci, ich základné informácie a ak človeka niečo zaujme, tak si to bližšie vyhľadá inde. Prepíšem to podstatné :
Tento kríženec sa dorastá väčšej výšky ako ostatné lipy, odlišuje sa tvarom koruny- koruna nemá oválny košatý tvar, ale kuželovitý, listy majú väčšie zaoblené zúbky na okraji. Kvet a plody sa výrazne líšia. Táto lipa sa vyskytuje tam kde obidva druhy líp, teda sa prirodzene kríži, alebo sa umelo vysádza pre svoj vzhľad. Tu ma zaujala poznámka, že sa takto sadí aj napriek tomu, že ju často napádajú vošky, ktoré síce strom nezabijú, ale zo stromu opadávajú listy s lepkavými výlučkami vošiek ( lat. Aphis). Tieto výlučky zbierajú aj mravce pre ich vysoký obsah cukru.
Zaujíma ma možnosť tieto výlučky jesť. Možno zozbierať lepkavé listy, umiestniť ich do hrnca s vodou, varením ziskať to sladké, vybrať listy a tekutinu varom a odparovaním nechať zhustnúť a získať sladidlo podobné medu, predsa len, k medu sa v prírode ťažko dostať.
Možné komplikácie čo vidím ja:
Listy lipy nemusia byť jedlé. Príklad- tis obyčajný taxus baccata je všade uvádzaný ako prudko jedovatý. Ale má jednu výnimku, ktorú zo strachu z možnej otravy nikto a obvinenia nikto nezverejňuje. Korenie, živica, drevo, ihličie, stopka plodu a jadierko plodu sú jedovaté, ale červený plod nie. Je to niečo podobné ako japonská FUBU, pokrm, kulinárska špecialita, pri správnej príprave jedlá, inak smrteľná. Sám pravidelne konzumujem pár plodov, sú chutné ale nesmiem zjesť ani stopku plodu, ani prehryznúť jeho jadierko. Plody musia byť samozrejme zrelé.
Teda sú listy lipy jedlé ( kvet je liečivý a dobrý čaj, ale čo zvyšok stromu), sú jedlé výlučky vošiek, ak áno, všetkých druhov, alebo len niektorých? A ak je takáto výroba sladkej vody možná, tak z akých ďalších rastlín by sa takto dali získať a využiť listy.
Nejakou náhodou sa mi táto myšlienka zrodila v hlave, ale moje vedomosti mi nevravia či to je možné a príde mi jednoduchšie sa opýtať ako sa pár hodín traviť s hľadaním na internete.
Miazga stromov ( breza, javor...) sú neni celý rok dostupné, ale vočky takmer celé vegetačné obdobie ÁNO.
Ďakujem a verím, že by možnosť osladiť si život prijalo viacero zálesákov.