základní turistické minimum


Vše ostatní, co se pořádného vybavení týče!

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek sob 02. čer 2012 4:48:40

základní turistické minimum

dlouho jsem nic nepřidal tak tady alespoň něco málo
http://www.youtube.com/watch?v=EFhv9BUWsLw

Příspěvky: 59

Registrován: čtv 24. lis 2011 10:24:42

Příspěvek ned 03. čer 2012 0:21:15

Re: základní turistické minimum

K tomuto len toľko, ja by som to neťahal :D mám veľmi podobné množstvo veci čo chodia so mnou, ale prerozdelené, na opasku naozaj mááálo vecí, pre ozaj nutné prípady, ostatné v batohu, však každý podľa seba. Vody 2 litre záloha, dotknuteľná v nutnom stave. Ozaj nosíš celú tú kapsu stále na sebe? Aj ak by si mal veľký batoh na niekoľko dňový vander?
Ja sa snažím mať čo najľahšie nohavice, teda málo na opasku, málo po kapsách, menej ma to unavuje, pohodlnejšie sa mi chodí, čo najviac dávam do batoha. Kamarát mi povedal, že si mýslí, že to bude opačne. Osobne som argumentoval tým že horský nosiči nosia aj 100 na chrbtoch, horolezci málokedy cez 25 kg v sedacom úväze. Potom skúšal a povedal, že si ozaj treba nájsť ten svoj ideál.

Příspěvky: 3

Registrován: čtv 24. bře 2011 20:36:46

Příspěvek ned 03. čer 2012 19:55:06

Re: základní turistické minimum

Šel jsi někdy nějakou tůru s tou hrůznou "ledvinkou". Šlo se ti pohodlně? Věci které sebou nosíš se mi líbí, ale jakýkoli malý batůžek na záda by byl daleko výhodnější. Jen jednou jsem něco podobného zkusi nést a asi po 3km jsem to odepnul, dal přes jedno rameno a celou další cestu jsem si nadával za takpouvou chybu.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek úte 05. čer 2012 15:21:07

Re: základní turistické minimum

když jsem to natočil tak to logický nosím nosí se to dobře a navíc to nepotí záda.....na zádech se místo toho dá hodit camelbag...
nevím co se vám na to nepáčí.....je to holej základ a neváží to tolik....nejtěžší je ta voda....jinak pokud plánuju náročnější tůru tak volím větší zavazadlo....tohle je jenom základ na turistiku

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek úte 05. čer 2012 15:37:52

Re: základní turistické minimum

*Stuji* píše:když jsem to natočil tak to logický nosím nosí se to dobře a navíc to nepotí záda.....na zádech se místo toho dá hodit camelbag...
nevím co se vám na to nepáčí.....je to holej základ a neváží to tolik....nejtěžší je ta voda....jinak pokud plánuju náročnější tůru tak volím větší zavazadlo....tohle je jenom základ na turistiku


Každý ať nosí, co mu vyhovuje. Já osobně bych taky spíše preferoval malý batoh na zádech, kde mám aspoň i rezervu na další věci, které bych třeba cestou chtěl přibrat.

Za sebe bych asi volil jiný typ jídla a příjde mi, že když už máš ledvinku, že by jsi mohl efektivněji využít prostor třeba u hrnku, který máš prázdný. Do něj třeba nacpi náhradní ponožku či nějaké ty šuměnky atd.

KPZ - osobně preferuji věci podobné kpz mít vždy u sebe a ne s ostatními věcmi v batohu/ledvince. Ztratíš ledvinku, nemáš nic. Tím to trošku postrádá smysl.

motolékárnička - nespoléhej na ně, raději si udělej vlastní. Materiály v nich použité sice splňují zákonnou povinnost a praktická funkčnost je občas mimo. Viděl jsem o tom pořad, kde komentovali lékarničky záchranáři. Vyhrála myslím hartman, ale i tak nic moc. Raději mít svou.

trošku mi připadá zbytečné mít dva zavíráky + multitool v jedné brašně + kpz, kde máš taky asi nějakou chirurgickou čepelku. Raději mít aspoň malý zavírák vždy u sebe.

Příspěvky: 461

Registrován: pon 23. kvě 2011 22:57:16

Bydliště: Ostrov

Příspěvek úte 05. čer 2012 23:38:36

Re: základní turistické minimum

1)kolikrát se ti stalo,že jis ztratil batoh?????
2)v moto lékárničce mám spoustu jiných věcí které aktuálně potřebuji přijde mi stupidní točit každý týden video o tom co jsem do KPZ nebo do lékárny přibral....nejsme v big brotheru ne? myslím,že mám někde i video o tom co v ní nosím ;)
3) nechápu co vám vadí na ledvince....recenzuji vybavení né ledvinku i kdyby jste to nosili v igelitce tak je to každého věc
4) zajímalo by mne kam jinam si chceš dát KPZ než do batohu,který jak říkáš můžeš ztratit i když nechápu jak bys to udělal....(možná bys tomu mohl předejít tím že si ho připoutáš na krk)z kapsy ti krabka lehce vypadne když budeš někam dobíhat.....

je neuvěřitelné jak si někdo dokáže zasednout nad hovadinama a řešit hlouposti tipu organizace mojí ledvinky :D radeji mi ukažte co sebou nosíte vy?ať se také pobavím
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek úte 05. čer 2012 23:45:04

Re: základní turistické minimum

*Stuji* píše:1)kolikrát se ti stalo,že jis ztratil batoh?????


Pokud se tu bavíme nejen o malém českém zálesáctví, ale snažíme se zahrnout i tůry do jiných koutů světa, tak ztratit batoh není nereálné a je třeba s tím počítat. Zapálený stan, pád do vody, loupež, smečka vlků/medvěd u tábořiště, stát se může cokoli.

Příspěvky: 137

Registrován: stř 02. úno 2011 21:27:56

Bydliště: Velké Meziříčí

Příspěvek stř 06. čer 2012 0:41:17

Re: základní turistické minimum

No a KPZ bych měl raději v kapse než v batohu... Není také problém ji mít pojištěnou šňůrou na opasku, případně přímo na pásku. Nehledě na kalhoty, se zapínacíma kapsama.

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek stř 06. čer 2012 8:53:47

Re: základní turistické minimum

1)"kolikrát se ti stalo,že jis ztratil batoh?????"

Osobně ani jednou, ale může se stát a nemusí to být mou nepozorností. Pokud bych měl vycházet jen ze svých zkušeností, tak bych se přece nezajímal o přežití - např.k čemu se učit rozdělávat oheň za pomocí přírodních materiálu v lese, když mám u sebe vždy sirky. Já to v podstatě nepotřebuji a zatím ani v reálu doopravdy nepotřeboval a přesto se o to snažím. A proč to vlastně dělám? Protože mě to baví a protože by se to možná mohlo i někdy hodit a to si myslím na základě zkušeností od jiných lidí. Takže když bych položil otázku nazpět. Myslíš si, že nikdy nikdo v lese neztratil batoh? Těch variant, jak se to může stát je hodně a všechny jsou málo pravděpodobné, ale může se stát (např.spadneš do vody a utopíš ho nebo ti uplave). Obvyklejší způsob je ztráta batohu ve městě nebo dopravních prostředcích, kdy spěcháme a zapomeneme věc nebo jsme okradeni. Ale to už je zase o něčem jiném.


2)"v moto lékárničce mám spoustu jiných věcí které aktuálně potřebuji přijde mi stupidní točit každý týden video o tom co jsem do KPZ nebo do lékárny přibral....nejsme v big brotheru ne? myslím,že mám někde i video o tom co v ní nosím ;)"

Zde jsem se nevyjadřoval k tomu, co v lékárničce máš nebo nemáš za jednotlivé položky, proto nic takového nekritizuji. Jen jsem shlédl video, ve kterém je vyobrazena standardní moto lékárnička bez bližšího komentáře, která je povinnou výbavou v každém autě. Zde jsem vyjádřil jen svůj názor, že tyto standardní moto lékárničky nejsou kvalitní a že je lepší si vytvořit svou vlastní z věcí, které koupíme v lékárnách (já ji vybavil podle doporučení horské služby). Samozřejmě je úplně jedno, jestli jsou zabaleny v původním obalu od moto lékárničky (což je třeba tvůj případ - nevím) nebo do něčeho jiného. Naopak chválím to, že obsahem tvého batohu/ledvinky je lékárnička aspoň nějaká, protože lepší aspoň něco, než-li vůbec nic.


3)" nechápu co vám vadí na ledvince....recenzuji vybavení né ledvinku i kdyby jste to nosili v igelitce tak je to každého věc"

Na tvé ledvince mi nevadí vůbec nic. Hlavní je, pokud vyhovuje tobě. Za sebe jsem vyjádřil jen, co já upřednostňuji a proč.


4)" zajímalo by mne kam jinam si chceš dát KPZ než do batohu,který jak říkáš můžeš ztratit i když nechápu jak bys to udělal....(možná bys tomu mohl předejít tím že si ho připoutáš na krk)z kapsy ti krabka lehce vypadne když budeš někam dobíhat....."

Dříve jsem nosíval KPZ (plechová krabička od bombonu o velikosti hokejového puku) v kalhotech vz.95 v zadní zapnuté kapse na stehnech.To bylo v době, kdy jsem byl zažraný do military stylu a chodil jsem po lese s podobnými nadšenci jako já z nichž, někteří i stále jsou aktivní profi vojáci. Od nich jsem čerpal občas velmi zajímavé informace. By jsi se divil, co všechno obvykle vojáci mají jen v maskáčích (ne ve vestě nebo v batohu, ale opravdu jen v maskáčích) a mají to tam právě proto, že hadry jsou to POSLEDNÍ, co u sebe máš. Což je logicky vhodné místo i pro KPZ (krabička POSLEDNÍ záchrany). Samozřejmě tohle je trochu military styl, od kterého já jsem časem upustil, ale některé základní poznatky se snažím dodržovat i teď, protože mají smysl. A jedním z nich je umístění KPZ. Já jsem ovšem časem dospěl k tomu, že jsem ubral věci a začal lozit pro věci do KPZ mnohem častěji, než bylo zdrávo a tak jsem přehodnotil svůj postoj a věci z KPZ vytáhl z krabičky a rozházel různě po svém oblečení. Ale mám je třeba furt u sebe.


5)"je neuvěřitelné jak si někdo dokáže zasednout nad hovadinama a řešit hlouposti tipu organizace mojí ledvinky :D radeji mi ukažte co sebou nosíte vy?ať se také pobavím"

Co k tomu říct? Především to vnímám tak, že každý, kdo otevře diskuzi svým psaným příspěvkem nebo dá link na video (nemusí být nutně jeho), tak se vytváří prostor pro diskuzi, kde je možno vyjádřit svůj názor, aniž by druhá strana to brala osobně jako kritiku. Výsledkem by mělo být to, že po přečtení diskuze si každý čtenář vezme sám do hlavy, co považuje za správné/lepší atd. Má rada je - co píšu, neber osobně, ale koukej na to pragmaticky. Jsou to mé názory, které ti nenutím, aby jsi se tak choval. Když bych to přehnal ad absurdum - klidně měj sebou na cestách 4 nože, KPZ v batohu, pokud ti to vyhovuje. To je čistě tvoje věc. Na druhou stranu neber mi možnost reagovat na jakýkoliv příspěvek v diskuzi, pokud se nevyjadřuji vulgárně, posměšně atd. Nemyslel jsem to zle a pokud se tě to dotklo, tak se omlouvám.

Pokud jde o tvé pobavení, klidně se pokusím přes víkend popsat a případně udělat foto, co nosím já. Jen to nebude formou videa - nemám na to vhodný nástroj a ani osobní ambice.

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek stř 06. čer 2012 12:27:11

Re: základní turistické minimum

jak jsou na tom standardní autolékárničky - toto je starý článek, který jsem kdysi četl
http://news.autoroad.cz/nezarazeno/24219-asdf/
nyní už je to ale lepší
http://auto.idnes.cz/kvalita-lekarnicek ... tomoto_fdv
http://www.rozhlas.cz/motozurnal/radce/ ... ky--819092

lékárnička dle doporučení horské služby - strana 16
http://www.hscr.cz/attachments/Horska-sluzba-2-2009.pdf
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek stř 06. čer 2012 12:32:42

Re: základní turistické minimum

Lékárnička by se měla kontrolovat před každým větším/delším výletem, nebo alespoň jednou za pár měsíců, pokud jde o procházky v ČR.
Dále souhlasím s Porubakem, autolékárnička může sloužit pouze jako nezbytný základ, doplněný o velké množství dalších věcí. Ideální je však sestavit svojí vlastní úplně od základů a přímo na míru, pro konkrétní osobu/skupinu. Pak teprve bude jistota, že se nůžky nerozpadnou ještě před prvním použitím a náplast bude skutečně lepit. A člověk nikdy neví, co ho může potkat na cestách.

Jednoduchý příklad z minulého roku: Cca 12 členná skupina vysokoškoláků na cestách po Indonésii. Vedro, vlhko, všichni se topí v potu a chytají bronz. Stačila jedna cesta vlakem a půlka skupiny padá s nachlazením, ve vlaku bylo cca 16-18 stupňů. Najednou byl hrozně vhod rozpustný Coldrex a další léky, které se běžně do Indonésie nevozí. A to nemluvím o živočišném uhlí, kterého tam zmizely snad tři krabičky.

P. S. Offtop: Nůž tam byl také jediný na celou skupinu! :-D

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek sob 09. čer 2012 19:20:46

Re: základní turistické minimum

Přidávám slíbené foto věcí, které nosím jako turista do hor. V dalším příspěvku blíže popíšu.
Přílohy
test.JPG
test.JPG (23.5 KiB) Zobrazeno 18798 krát

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek sob 09. čer 2012 19:54:34

Re: základní turistické minimum

Za základní turistickou výbavu (ne bushcraft), co by měl mít každý, je-li na horách považuji tohle (jednodenní výlet v létě):

a) nejdůležitější věc ze všeho - nabitý mobil s kontakty na horskou službu a v kontaktech mám uvedené u lidí, kteří by měli být informováni, kdyby se mi něco stalo ICE1 ..., ICE2 ... atd.
b) doklady, peníze, karta pojištěnce, platební karta, klíče, občanka, řidičský průkaz
c) ostatní důležité - alu fólie, čelovka, zavírácí nůž, zapalovač, tuba (sirky+pepo+tampon, omotané drátem a vlascem), papírové kapesníky, hodinky,
d) oblečení - boty, 2xponožky, 2xtričko, fleece mikina, nepromokavá větrovka, šortky, dlouhé kalhoty, rukavice (na léto používám pracovní), čepice (střídám kšiltovku s teplou čepicí), šátek/šála, sluneční brýle
e) batoh, pytel na odpadky (zabalím do toho oblečení, které nemám zrovna na sobě), lékárnička, mapa (kdo potřebuje +buzola), něco na vodu, jídlo (já 2xčokoládové tyčinky, rozinky v čokoládě)
f) malé kombinačky, zápisník+tužka/prupiska, kobercová páska

a+b+c - tohle se snažím mít u sebe furt. Problém mám akorát, když jsem v šortkách, které nemají kapsy. Ale řešení by byl opasek pod tričkem s malýma sumkama od vesty

d - částečně na sobě a částečně v batohu
e - taky důležité
f - na tomhle bych asi netrval

jinak plánuji přikoupit 3 věci - vodotěsný obal na doklady,peníze atd., svítilnu (byla by v batohu a můj hlavní zdroj světla)+náhradní baterie, trekové hole (mohlo by mi pomoct k lepšímu pohybu - ulevil bych svým kolenům - mám jedno koleno po plastice vazu)

Co víc by si měl obyčejný turista (ne bushcrafista) brát sebou do hor? Tématem je základní TURISTICKÁ výbava (teda bez seker atd.)
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek sob 09. čer 2012 22:06:37

Re: základní turistické minimum

Moc děkuji za podrobný popis. Škoda, že fotka je tak hrozně malá. Okruh "b" nosíš v peněžence, nebo nějak umisťuješ různě po těle?

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek ned 10. čer 2012 5:55:21

Re: základní turistické minimum

Vladius píše:Moc děkuji za podrobný popis. Škoda, že fotka je tak hrozně malá. Okruh "b" nosíš v peněžence, nebo nějak umisťuješ různě po těle?


peněženku/dokladovku nenosím, když jsem na túře, ale vytáhnu si právě zmíněné věci kromě klíčů a dám je do něčeho nepromokavého. Koupil bych něco na způsob tohohle - http://www.mysport.cz/katalog/vybaveni- ... sport.html , ale stačila by mi velikost na občanský průkaz. Tohle se snažím mít u sebe, ale samozřejmě ne jen tak pohozené v otevřené kapse, ale v kapse na zip anebo v kapse, ale navíc na šňůrce k opasku. Problém akorát je, že u šortek nemám moc vhodných kapes a tak to budu řešit opaskem s malou sumkou (v podstatě obdoba malinkaté ledvinky), kterou budu mít schovanou pod tričkem. A tam nacpu věci z a,b,c okruhu.

Plná velikost fotky měla přes 500 kib a tak jsem to seříznul až moc. Zkusím to tady dát znovu v lepší velikosti.

Příspěvky: 40

Registrován: pát 08. dub 2011 11:54:45

Příspěvek ned 10. čer 2012 6:04:57

Re: základní turistické minimum

foto znovu, větší
Přílohy
test.JPG
test.JPG (90.62 KiB) Zobrazeno 18769 krát
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek ned 10. čer 2012 11:18:37

Re: základní turistické minimum

Porubak píše: ale stačila by mi velikost na občanský průkaz.


Jak jsem psal tady: http://bushcraft.cz/vybaveni/ostatni-vy ... pripraven/, mám něco podobného na opasku také. Nosím v tom mobil a občas i hotovost. Kapsička je z cca 7-8mm silné látky (100%polyester) a alespoň před deštěm chrání spolehlivě. Do vody jsem s ní zatím nepadal, ale pokud bych vylezl hned, asi by ustála i to. Mohu doporučit.
Přílohy
travel blue.jpg
travel blue.jpg (48.66 KiB) Zobrazeno 18755 krát

Zpět na Vše ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO