Péče o nohy


Jak vyřezat lžíci, postavit kánoe, nebo vyrobit mini jaderný reaktor? Diskutujte o tom tady!

Příspěvky: 84

Registrován: ned 30. led 2011 10:23:08

Bydliště: Plzeň

Příspěvek čtv 30. čer 2011 9:16:22

Péče o nohy

Péče o nohy - určitě důležité téma.
četl jsem spoustu knih a návodů, bohužel jsem většinu zapoměl, proto bych se chtěl zeptat vás na rady tipy a triky...
především ty co se dají praktikovat v přírodě. Matně si vzpomínám:
kůra z dubu, pudr na nohy, střídat ponožky :), atd...
někde jsem četl že pravidelné "lázně" nohou v nějakém odvaru z kůry nebo rostlin preventivně pomáhalo, aby kůže na nohou byla odolnější.

Příspěvky: 47

Registrován: stř 22. čer 2011 1:12:05

Příspěvek pát 01. črc 2011 0:24:52

Re: Péče o nohy

V první řadě je to o vhodné obuvi. Kožené boty např. je vhodnější neimpregnovat dostupnými prostředky pro nepropustnost, ale ošetřit polypropylenovým olejem, kůže takový boty pak líp dejchá a odvádí (odpařuje) přirozeně pot.
V další řadě je to o ponožkách, respektive o materálech. Pokud používáš bavlněné ponožky, tak ty sice sajou, ale nohy potřebuješ mít v suchu, takže ideální je mít ponožky, kde je první vrstva přímo na noze z materálu, který pot propustí, ale není savej, a jejich další vnější vrstvou je třeba bavlna, která pot nějakým způsobem pojme a odvede z té vnitřní vrstvy.
Z dětství si pamatuju, že ideální jsou vlněný ponožky. I když jsou mokrý, hřejou...
Nejlepší způsob, jak se zbavit odumřelé tkáně na nohou je chůze bosou nohou v písku. Pro prokrvování a péči o nohy je zapotřebí i občasná masáž, hlavně když jsi celý den v botech a nohy máš tzv. unavený. V neposlední řadě je potřeba udržovat jejich hygienu. Existuje řada přípravků proti plísním apod. Možná stačí prostudovat, co takovej přípravek obsahuje za přírodní extrakty a od toho čerpat, co lze použít třeba za bylinky...
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek pát 01. črc 2011 1:31:12

Re: Péče o nohy

Hohoho, na unavené a nateklé nohy není nic lepšího, než Crackling Ice Foot Gel (od firmy Scholl). Úžasná věc, praskající ledový gel! Stojí něco přes stovku, nastříká se na nohy a pak když se tře jedna o druhou, začíná praskat, mrazit a masírovat. Strašně příjemné, až návykové :). Opravdu doporučuji vyzkoušet.

Příspěvky: 260

Registrován: stř 18. kvě 2011 19:14:27

Příspěvek pát 01. črc 2011 6:22:27

Re: Péče o nohy

Pravidelne si na par minut ponorim do teple vody boty. Pouzivam silne bavlnene ponozky i v lete,ktere zajisti,ze nebudu mit brzo mokro v botech. Myju si vetsinou nohy v teple vode(dukladne),protoze jsem presveceny,ze mydlo zabiji bakterie,ktere se zivi hnilobnymi bakteriemi. mit pohldne boty. Myslim,ze tohle staci jako prevence,aby clovek nemel problemy s nohami.

Nemel jsem plisen,tak to nemam vyzkouseno,ale pry je dobry ocet. Je to pry vynikajici dezinfekce jako lih. Udelat si ocet v prirode se pry da jako lih.

Příspěvky: 84

Registrován: ned 30. led 2011 10:23:08

Bydliště: Plzeň

Příspěvek pát 01. črc 2011 6:41:54

Re: Péče o nohy

zkoušel jsem tenké "funkční" ponožky a ně silné ponožky z ovčí vlny - v zimě na sněžnicích a opravdu hřály :)
ten Crackling Ice Foot Gel (od firmy Scholl) určitě zkusím.
ocet jsem nezkoušel - ale ano dá se vyrobit například z březového vína...

Má někdo zkušenosti s pudrem na nohy? firma scholl ho určitě také vyrábí, ale zkoušel někdo vojenský? je to jen zvědavost ne vše co používá armáda je dokonalé :)
Uživatelský avatar

Příspěvky: 145

Registrován: ned 30. led 2011 8:14:09

Bydliště: Zlín

Příspěvek pát 01. črc 2011 7:04:49

Re: Péče o nohy

Zajímavé téma, také se podělím o zkušenost. Jak jsem se věnoval aktivně branným aktivitám, tak jsme chodili v kanadách stále. Smůlu měli ti co je neměli rozchozené. Po celodenním výšlapu jsme si akorát zuly boty a zapadli do postele. Po ranním budíčku jsme měli v plánu další pochod a tak to šlo stále. Na případné puchýře se dala náplast a pochodovalo se vesele dál.
Fanatičtějším uživatelům bych doporučil vyzkoušet chodit bosky. Má to sice také mnoho nevýhod, nicméně po nějakém roce si jde v pohodě zvyknout :))
Uživatelský avatar

Příspěvky: 11

Registrován: stř 04. črc 2012 18:00:34

Příspěvek čtv 05. črc 2012 20:22:55

Re: Péče o nohy

Na nohy platí šalvěj (lázeň na nohy a po pár týdnech je problém pryč), odvar z dubové kůry (proti nadměrnému pocení NEJENOM nohou), popř. borového jehličí, nebo tea tree oil (vím, na tohle v lese narazíte opravdu běžně :D) - a bacha, tea tree není čajovník!; na popraskanou kůži měsíčkovou mast (vděčný univerzál - mám takovou tu od Dr. Popova, mažu s tím všechno) nebo heřmánek (taky univerzál, s heřmánkem fakt nic nezkazíte); na bolavé nohy jakékoliv aromatické bylinky (rozmarýn, máta, tymián, eukalyptus; taky černý pepř nebo borovice) a masáž ;)

Zpět na Tipy a triky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO