Spani v zime


Jste v tísni? Jde do tuhého? Potřebujete rady pro přežití? Popište své trápení zde! Jinak tu budeme kreslit černé scénáře, vymýšlet problémy a způsoby řešení a vůbec všelijak chytračit.

Příspěvky: 260

Registrován: stř 18. kvě 2011 19:14:27

Příspěvek ned 27. lis 2011 23:04:48

Spani v zime

Pokud nekdo dlouhodobe spal venku a nebo v mistnosti,kde byla nizka teplota,tak napiste svoje postrehy.Dekuji

Zajima mne:
1. Pri jakych teplotach jste spali?
2. Nemeli jste zdravotni problemy? Nebyliste nemocny a nebo jste meli omrzliny?
3. Co jste meli na sobe a v cem jste spali?
4. Byl to kvalitni spanek? Tudiz jste rano citili odpocate.
5. V kolik hodin jste sli spat a pak se vzbudili?


Zatim spim pri 4 stupnech,ale ocekavam,ze brzo teploty klesnou pod nulu,tak chci byt pripraven.:)

Příspěvky: 9

Registrován: pát 30. zář 2011 10:35:40

Příspěvek stř 07. pro 2011 20:42:29

Re: Spani v zime

Ahoj.

1) místama -25 přes noc po dobu 7dnů
2) žádný zdravotní problémy
3) spal jsem ve spacáku a na sobě jen triko, ponožky a trenky
4) kvalitní spánek to byl, ráno jsem byl odpočatý
5) šel jsem spát dost brzo, protože se přes zimu brzo stmívá a nebylo co na práci - nuda.Tudíž jsem se i brzo ráno probouzel a vstávání tak v 7.


Myslím že pohoda, když je člověk trochu zvyklý na zimu, není problém.Předem se otužovat.Při velké změně teploty během pár dní ze člověku zima, ale pak si zvykne a je to v pohodě. :) Bear Petr

Příspěvky: 59

Registrován: čtv 24. lis 2011 10:24:42

Příspěvek stř 07. pro 2011 23:17:35

Re: Spani v zime

Troška upravím to čo píšeš...
Mám svoje skúsenosti so spaním v zime, už tri roky vlastním a aktívne využívam zimný spacák, aj keď ho považujem za veľmi dobrý, nebudem tu robiť reklamu.

1. Bod je izolácia zospodu, investoval som 20 euro za kvalitnú karimatku na zimu, dajú sa kúpiť v outdoorových obchodoch. Táto investícia sa mi vyplatila, nemusím sa starať kde vziať čečinu, trápiť sa so sekaním a neničím prírodu všade kde chcem spať.

2. Bod je samotný výber spacáku, ten mô má komfort - 18 a extrém - 38, vyskúšané a spoľahlivé, veľa kamarátov si ho na moju radu kúpilo.
Pre naše počasie neni moc vhodné perie ako náplň spacáku, z dlhodobého pohľadu do seba ťahá vlhkosť. Ešte poradím deku z fleesu, dajú sa kúpiť také lacné od 2,50 do 5 eur. veľa neváži, zvýši komfort spacáku minimálne o 5 stupňov, ďalej sa dá použiť aj pod zadok na sedenie pri ohni... Má svoje výhody, nosím ju vždy.

3. Bod teda čo na seba, do spacáku sa ide v ľahkom prádle, pretože oblečenie by mohlo izolovať telo od spacáku, teda by spacák vôbec nehrial. azda na seba stačí len čiapka, prípade kukla, rukavice, pre niekoho hrubé ponožky, alebo papuča a termoprádlo....

4. Bod je kondenzácia vlhkosti spôsobená rozdielom spacáku a vzduchu okolo neho, teda čím viacej nocí po sebe človek využíva spacák, tým je v ňom väčšia zima. Tútu kondenzačnu vrstvu je možné posunúť bivakovacím vakom (najmenej 20 eur) alebo ako ja zakryvacou plachtou zo železiarstva- celtou za 1, 70 eura s rozmerom 2x3 metre, teda sa môžu prikryť viacerý a stači to.

5. Bod je prístrešok, v podstate stačí snehový zakop a závetrie, takto som spal aj pri - 20 stupňou a je to pohoda, ale platí asi to, že čím ma človek komfortnejší prístrešok, tým je teplejšie v spacáku.

Dokonca som skúšal v zime spať spôsobom "spacák v spacáku" teda som bol v jednom spacáku a cezeň som mal druhý, zásada je mať teplejší spacák na tele a chladnejší zvonka, spal som takto vonku pred chatou, teda v prípade potreby by som sa schoval dnu.

Skúšal som aj spať bez spacáku pri - 10 stupňoch, ma som na sebe vojenské podšívky, maskáče a cez seba dce deky, prešívak, vojenský kabát s vloškou a dve celty, spánok a teplota len tak tak a mal som straaaaaaašne veľa vecí

Příspěvky: 1

Registrován: pon 12. pro 2011 16:01:40

Příspěvek pon 12. pro 2011 16:07:44

Re: Spani v zime

Osobne si myslím že toto by mohlo aspon trochu pomôct ked už je vážne zle...napríklad ked ste nútení prespat niekde v prírode ale nemáte pri sebe špeciálne spacáky a podobne...
http://www.youtube.com/watch?v=f8Me4QSc ... re=related

Vo velkej zime som ešte nespal...tento rok to ale chcem aspon raz skusit...preto by som bol rád keby ste napísali ešte nejake dobré tipy ako prežit spánok v Zime bez nejakých vážnich následkou.

Příspěvky: 4

Registrován: stř 28. bře 2012 11:20:38

Příspěvek stř 28. bře 2012 11:33:16

Re: Spani v zime

Tak venku mi stačilo i 5 stupňů, ale byl jsem promrzlý i přes spacák. Byl ale tenký a ráno se vysrážela rosa. To bylo nejhorší. Na tohle bych doporučil nějakou nepromokavou kukaň jako ty malé ačka pro jednoho. Pak by to mělo fungovat s hrubším spacákem i ve větší zimě.

Příspěvky: 18

Registrován: sob 02. dub 2011 20:54:40

Příspěvek ned 01. dub 2012 14:23:34

Re: Spani v zime

Mě Ježíšek nadělil nový spacák. Chtěl jsem český, takže mám Prima Clasic Bivak, s komfortem do -22 stupňů. Zkoušel jsem ho jednou. Většinu noci nebyla nějaká zvláštní zima (kolem -10), ale když pak k ránu klesla teplota na -15, tak už mi bylo docela chladno. Ale taková zima, jako když jste dlouho v bazénu. Nepříjemná, ale nervy mi to nijak nedrásalo.
Dal jsem na doporučení spát v podstatě bez oblečení, aby se vytvořila rovnováha mezi tělesným teplem a spacákem. Měj jsem jen tričko a spoďáry. Jen ponožky jsem si vzal teplý, vlněný. A nohy byly jedinou částí těla, která si tu noc protrpěla.
Celkově hodnotím, že na spaní v zimě v mém zimním spacím pytli je mnohem horší klaustrofobie staženého spacáku, než nízké teploty :D.
Všem co nezkusili, doporučuji. Na podzim jsem byl na Šumavě. A to tam už v noci bejvá kolem nuly. Měl jsem spacák letní, 10 let starý. Je to očistec. A pak krásný pocit, ráno vidět slunce.

Příspěvky: 3

Registrován: ned 17. úno 2013 23:13:52

Příspěvek ned 17. úno 2013 23:26:24

Re: Spani v zime

1.teplota nebyla nizsi nez -10... ráno bylo vše zmrzlé.
2.pár dní bolest v krku...dýchal sem pusou studenej vzduch... moje chyba.mel jsem se lip zasit.
3.na sobe mikinu triko sustaky a fusakle.spal jsem ve spacak od vetnamca :D spalo se ale v krmelcu takze ve slame to bylo fajne :D
4.rano bylo normalni
5.spat kolem 21:00 a rano kolem 6. ale kolem 2 hodiny tam obchazel srnec a ,,stekal´´ :Dtakze neslo jen tak znova usnout.

k tomu všemu než jsme našli vubec nějakej krmelec to v botach cvachtalo a rano byly boty tvrde jako sutr.to same gate.

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek čtv 21. úno 2013 10:21:15

Re: Spani v zime

Vybrat a koupit dobrý spacák je vcelku alchimie!!
1.-musíte si vybírat spacák dle možností použití(je nesmysl si kupovat zimní spacák a spát v něm v létě a naopak).
2.-většina výrobců vyrábí pytle v jedné velikosti,což většině lidem nevyhovuje(měřím 168 cm a 200 cm spacák tím pádem nemohu vlastní tepelnou energii vytopit)
3.-při nižších teplotách a nebo při použití nevhodného pytle je dobré si spodek spacáku vyplnit oblečením,které ze sebe na noc sundáte,a nebo si do čutory nalít horkou vodu a před spaním lahev uložit na dno spacáku-příjemně topí a ráno máte teplou vodu hned po ruce(káva,čaj,hygiena....)
4.-v zimě se doporučuje si do spacáku vyrobit a nebo zakoupit vložku z fleecové deky-údajně přidá 10 stupňů komfortu(tato deka stojí okolo 100-150 Kč a každá švadlena Vám ji spíchne za 20 minut)
5.-dalším dost důležitým aspektem je výběr karimatky,pokud nevlastníte karimatku za tisíce,tak se doporučuje v chladném počasí používat dvě karimatky (popř karimatku+alumatku)
6.-určitě nedoporučuji si do pytle oblékat bundou,kalhoty,svetr atd...to má za následek akorát to,že teplo,které vyrobíte se nikam nedostane a tím pádem pytel nevytopíte.
7.-na noc je také možné si spodek pytle strčit do batohu,nebo do bundy atd.....netvrdím,že vám bude jako v peřince,ale určitě je to znát.
8.-boty-na noc si je buďto dejte do bivaku a nebo si u ohně nahřejte kámen a vložte na dno boty a přetáhněte ponožkou.

Příspěvky: 6

Registrován: stř 27. úno 2013 22:00:09

Příspěvek stř 27. úno 2013 22:16:52

Re: Spani v zime

Ty poznatky o dece do spacáku jsou zajímavý - teda pokud to máte osobně vyzkoušené. Mám třísezóňák a potřeboval bych ho levně "upgradovat", tak to s tou dekou zkusím. Ono z hlediska váhy a objemu je vždycky lepší mít pořádnej zimní spacák, než mít nějakej třísezónní a vylepšovat ho vložkou nebo žďárákem nebo dokonce druhým spacákem (spacáky jsou většinou podobně velký a tím pádem je izolační materiál v nich splácnutej). Ale pokud člověk nechce kupovat další spacák, je to částečný řešení. Stejně jako žďárák.

Jinak jsem přesvědčenej, že pohled, že je potřeba "vytopit si tělem spacák" je chybný. Cílem není vytopit spacák, ale zamezit odchodu tepla z těla. Cokoliv, co je mezi tělem a okolním chladným prostředím, se počítá. Z hlediska uchování tepla je určitě je lepší být ve spacáku oblečený, než být v tomtéž spacáku nahý. Pokud jste ve spacáku nazí (nebo jenom v prádle) a je vám teplo, znamená to, že ten spacák prostě dostatečně izoluje a další oblečení není potřeba. Pokud budete ve spacáku nazí (jen v prádle), bude vám zima a oblečete se, uvidíte, že to bude lepší. Oblečení ve spacáku ale může působit negativně tím, že 1) člověka tlačí a škrtí a zhoršuje kvalitu spánku, 2) omezuje krevní oběh nebo 3) zvětšuje objem postavy, takže se spacák napíná a izolace v něm se splácne a ztrácí účinnost.

Toť můj náhled na věc.

Příspěvky: 59

Registrován: čtv 24. lis 2011 10:24:42

Příspěvek čtv 28. úno 2013 13:40:49

Re: Spani v zime

Ku posledným dvom príspevkom, obaja máte časť pravdy.
Zimný spacák mám už 5 rokov, teda skúseností zo spaním v zime mám dosť. Kvalitná karimatka je dosť dôležitá, najlacnejšia vhodná na zimu stojí cca 20 euro. Prvý krát som spanie v zime skúšal so spacákom v spacáku, ale ak by to nebolo dobré, spal som pred chatou a kedykoľvek som mohol ísť dnu do tepla. Výrobcovia teplotu spacáku udávajú len orientačnú, teda v závislosti od osoby sa môže líšiť, ale sám kamarátom odporúčam a aj ja ju nosím- fleece deku. Mám ju výraznej oranžovej farby, možem ju teda použiť na signalizáciu, ako vložku pod zimnú bundu ( omotám si ju okolo tela), izoláciu pod zadok pri oheň a ako vložku do spacáku, naozaj približne o 10 stupňov zvýši komfort spania, užitočné ak vplyvom vzdušnej vlhkosti stratíte časť tepla spacáku. Dĺžka spacáku je naozaj dôležitá, čím tesnejšie na tele je, tím je teplejší. spacák je tvorený obalom, výplňou a vnútorným poťahom. Medzi obalom a výplňou je rozdiel veľkosti, teda nieje možné vojsť do spacáku a zatlačiť vlákna na obal tak že nebudú izolovať. Spacák mám dlhší, aby som si mal kam dať obuv a oblečenie, neni to sranda dať si na seba niečo čo má - 20 stupňov. Spanie s čo najmenej oblečením je pohodlné. Ak sp´te oblečený, je Vám teplejšie, ale ráno pri vyliezaní zo spacáku si nemáte čo na seba už obliecť, pre telo je to šok, celú noc nemuselo produkovať teplo, malo ho dosť, zrazu si dáte dole izolačnú vrstvu- spacák a máte ísť von do zimi... Jedno z riešení takéhoto spania v oblečení je mať pripravený podpal na oheň- suchý, tenký, aby ste rýchlo mali veľké plamene a ranná rozcvička pripomínajúca spartakiádu :D Časom sa tieto finty naučíte, ale je to iné brať informácie z netu, a iné si to vypočuť od niekoho, čo tiež niejak začínal.

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek čtv 28. úno 2013 20:08:16

Re: Spani v zime

oblečenej spát ve spacáku je nesmysl.
1-všechny spacáky fungují na principu uchování teploty,takže pokud spíte oblečení,tak ve spacáku žádné teplo nevyrobíte a tím pádem vás spacák ani nemůže ohřát.
2-oblečení musí být ráno propocené a to je další důvod,proč bude člověku zima-jakmile je člověk vlhký,tak ztrácí cca.pětadvacetkrát rychleji teplotu,než za sucha a na 100% se v noci proberete zimou.
3-vyplatí se koupit dobré spodní prádlo,které hřeje,odvádí pot a vtom spát.(ale nesmíte kupovat prádlo ze slevy na eshopech-to většinou stojí za ho.no,ideál je vojenské v poměru kvality a ceny)další dobrá rada je,si nechat ušít návleky na na nohy do spacáku-z dvojitého nebo trojitého fleecu...a nebo si je koupit už hotové...cca 500-800 Kč....osobně jsem dost jezdíval chrápat ven a není nad osobní zkušenost,ale dalším radám se nebráním.
4-můžete mít sebelepší spodní prádlo a spát třeba i oblečený a stejně se nevyspíte,pokud nebude dobrá izolace mezi spacákem a podlahou a tak stejně,pokud spacák stojí za vyliž pr.el.
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek pát 01. bře 2013 11:44:35

Re: Spani v zime

kusna píše:oblečenej spát ve spacáku je nesmysl.
1-všechny spacáky fungují na principu uchování teploty,takže pokud spíte oblečení,tak ve spacáku žádné teplo nevyrobíte a tím pádem vás spacák ani nemůže ohřát.



Mohl byste to prosím rozvést trochu víc?

Příspěvky: 2

Registrován: pát 01. bře 2013 8:13:58

Příspěvek pát 01. bře 2013 12:26:34

Re: Spani v zime

S příspěvkem kusny bych si dovolil nesouhlasit.
1.Asi každý komu byla ve spacáku zima se zkusil přiobléct(příp.v horku naopak vysvléct)-nevím jak vám ale mě a mým kolegům to vždy fungovalo....
2.Spacáky nepochybně fungují na principu uchování tepla ale:
Výrobu tepla má na starosti váš metabolismus(doporučuje se proto nejít pokud možno spát promrzlý ale třeba LEHKOU fyzickou aktivitou metabolismus zvýšit).Rozhodující vlastností spacáku (šířeji jakékoliv tepelné izolace) je jeho tzv. tepelný odpor(odpor jež materiál klade průniku tepla resp.jeho schopnost tento prostup zpomalit)což je závislé jednak na vlastnostech materiálu (typ,stav,...)a pak na jeho toušťce(Ale i např konstrukci-způsob řazení jedn. vrstev,zpracování,švy aj.) s cílem zachovat rovnováhu mezi produkcí tepla (tělem) a jeho ztrátami.Proto musí přidání další vrstvy izolace(oblečení)prostup tepla zpomalit-tzn."zahřát".Když jdete na vycházku v zimě oblečeni do několika vrstev také přece neočekáváte že je včetně poslední-zpravidla bundy-"vytopíte"..Ostatně cíl přece není "vytopit" spacák ale zajistit tepelný komfort sobě tj povrchu těla ne vrstvy pod bundou(vnitřní straně spacáku).....
Jiná věc je odvod vlhkosti.-Vodní páry jež tělo produkuje budou vlivem nižší teploty okolí kondenzovat prakticky vždy,jde o to najít rozumný kompromis mezi jejich odvodem a tepelnou izolací-tyto požadavky jdou zčásti proti sobě.Z toho důvodu není úplně optimální si do spacáku obléct neprodyšnou bundu (zejména pak membránovku-anebo extrém-pláštěnu)ikdyž musím přiznat že v nouzi jsem tohle řešení parkrát úspěšně použil.....Naopak vzpomínané kvalitní prádlo anebo zateplovací (tzv.druhá) vrstva v tomto ohledu podstatnější problém nemá.Pro jednoduchost pomíjím situaci kdy si do pytle vlezete v už promočených věcech-tady je věc složtější a difuze vody z oblečení do spacáku skutečně způsobí zhoršení jeho izolačních vlastností nahrazením části vzduchu-hlavního izolantu pytle-vodou s menším tep. odporem resp.vyšší tep vodivostí-a je třeba vážit.....
Na celý problém je užitečné se podívat i z jiného úhlu-nejlepší komfort spaní nepochybně zajistí spacák do něhož se příliš oblékat muset nebudete a jistě je příjemné se na spaní obléct do suchého nepropoceného prádla(jež má opravdu lepší izolační vlastnosti),na druhou stranu při zachování stejné kvality je teplejší spacák samozřejmě i těžší a pokud v něm zrovna nespíte představuje zatěžující náklad a tak snižujete komfort chůze resp.zkrátíte ušlou vzdálenost.Roli jistě hraje i cena resp nutnost pořizovat optimální spacák na několik druhů akcí....Ideální řešení se asi objektivně najít nedá je to hlavně otázka osobních preferencí.Jiná bude volba určitě na kempování s autem a jiná na dvoutýdenní trek v Karpatech.......
Podstatná je jak píše kusna jistě i otázka izolace od země,prádla(v e-shopech se dá dle mých zkušeností pořídit vše od nejlevnějšího po luxusní) a ve velké zimě (nebo vysokých nárocích na komfort) i těch botiček....
Jinak ohledně spaní v oblečení souhlas s MARKEM PD ráno se vylézá špatně než se člověk zahřeje,ale také se mi nechce většinou tahat víc než musím.....
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek pát 01. bře 2013 12:34:59

Re: Spani v zime

2Gangleri:

Moc děkuji za podrobnou odpověď. Neměl jsem čas odpovídat takto rozsáhle, ale souhlasím s každým slovem.

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek ned 03. bře 2013 20:34:54

Re: Spani v zime

špatně jsem formuloval oblékání do spacáku-neměl jsem na mysli lézt do spacáku úplně nahatý,ale rozumně oblečený-spodní prádlo a popřípadě mikina,ale ne tam lézt komplet oblečený,jako při venkovním pobytu.
Ohledně spodního prádla-měl jsem také na mysli,že spodní prádlo za 250-300 Kč Vás ohřeje tak akorát v létě ve stínu a ne v zimním období.
S čím tedy nesouhlasím,je večerní rozcvička před spaním,aby se tělo ohřálo...takže až se v noci proberu zimou-řekněme okolo půlnoci,tak vylezu a zacvičím si? Nehledě na to,před spaním si zacvičit je 100% odpuzovač spánku.
Další věc je ohledně vytopení spacáku-je to prokázaná věc,na kterou se kouká při výrobě a následném výběru spacáku...což je v reálu to,že pokud má člověk 150 cm,tak mu nikdy nebude teplo ve spacáku o velikosti 200 cm-a to může mít pod sebou třeba 3 karimatky a na sobě 3 vrstvy oblečení-stejně se probere zimou,pokud nevyřeší problém s nadbytečným prostorem ve spacáku.Takže pokud při koupi člověk přemýšlí,tak nemrzne.
Toť můj názor,ale dalším radám,poznatkům i diskuzím se nebráním.Jak se říká-VÍC HLAV VÍC VÍ.

Příspěvky: 2

Registrován: pát 01. bře 2013 8:13:58

Příspěvek pon 04. bře 2013 12:09:51

Re: Spani v zime

Ad rozcvička:aby mi bylo rozumněno,nechci tvrdit že "rozcvička" v noci je pohodlné a optimální řešení problému.Nicméně mezi situací kdy večer před spaním posedáváte a třeba jíte venku,anebo tou kdy jdete spát rovnou z chůze už jistý rozdíl je(pro stručnost pomíjím i např. stavy vyčerpání).Apropos-když se okolo půlnoci probudíte zimou co uděláte?(Fakt se mi nechce věřit že se neoblečete víc!!!)Pakliže nic,vaše tělo zareaguje za vás-začnete se třást zimou....což je v principu ten samý mechanismus na fyziologické úrovni-tělo použije nouzový způsob jak vyrobit teplo svalovou aktivitou bez toho aniž by se ptalo na váš názor když vy se k tomu nemáte....:-)Takže půlnoční rozcvička?Nepohodlné,určitě,ale v případě opravdové nouze by mohla možná i zachránit život (pokud někomu hrozí umrznutí tak jej přece také nenecháte v klidu spát).
S názorem že příliš velký spacák(zrovna tak jako malý)vám nezajistí optimální tep.komfort nepolemizuju.Tady ale jde o nesprávně nastavené parametry izolace-mezi tělem a vlastní izolací je velká hmota(volný vzduch na rozdíl od "zajatého"ve vláknech spacáku) v níž probíhá nerušeně efektivní termická výměna(nepůsobí tedy moc jako izolace-pasivní hmota(narozdíl od aktivní tělesné jež vyrábí teplo)již je ale nutno započíst do celkové tepelné bilance)jednoduše prouděním.....vlastně si do spacáku berete s sebou zbytečně i kus "lesa".....Ale právě oblečení jež je z definice na těle tímhle trpět nebude!(Není to sice na chlubení ale už jsem spal dokonce v pohorách...)U většiny běžně vyrobených spacáků do normálních podmínek ale pár cm navíc asi nikdo zas až tak moc neřeší-alespoň z mých známých....
Pro zajímavost přikládám odkaz na poučný článek na téma spacáky a teplota na svetoutdooru.cz :http://www.svetoutdooru.cz/Users/Spacaky/
Koneckonců kdesi jsem narazil na roztomilou definici teploty"extrem"uvedené na pytli jako mezní teploty při níž nedojde k poškození zdraví u ležícího 25letého muže 75kg,jenž je oblečen způsobem odpovídajícím venkovní teplotě(i čepice!?)!!!!Za tuhle definici ale neručím-neověřoval jsem ji na sobě ani u výrobců :-)A lezení do pyple nahý?No záleží na víc věcech.....kdy,kde,s kým,(když už je ve spacáku ten nadbytečný prostor):-).....
Nechci vézt sáhodlouhou polemiku co nebude nikoho už moc zajímat,ale nejlepší asi je definovat věc striktně v technických pojmech asi bychom se v pár věcech domluvili snáz....Jen si ještě neodpustím:prádlo bych také nehodnotil moc podle ceny(tady mi to vojenské někdy přijde ve srovnání s civilním outdoorem i horší)-a je určitě příjemné mít high-tech vybavení ale není to nezbytná podmínka(viz některé výkony před 30,40,50 lety.....).-určitě jste také potkal spoustu lidí co nevyjedou na hory bez toho aniž by napřed vykoupili sportovní obchod-na dvoudenní výlet se spaním na chatě....

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek pon 04. bře 2013 15:58:07

Re: Spani v zime

TAK KOUKÁM,ŽE JSME SE PĚKNĚ ZAMOTALY DO DEBATY...JASNÉ JE,ŽE POKUD PUJDE O ŽIVOT,TAK O PŮLNOCI SI RÁD ZACVIČÍM A I SE RÁD OBLÉKNU,ALE URČITĚ PŘI NÁKUPU VYBAVENÍ A NEBO PŘI BALENÍ VĚCÍ DO PŘÍRODY NA TOTO POMYSLÍM,ALE ZA MNE JE PROSTĚ POSLEDNÍ MOŽNOST NA SEBE DO SPACÁKU HÁZET KONGO A VAŤÁKY(I KDYŽ PROTI GUSTU ŽÁDNÝ DEŠPUTÁT).
OHLEDNĚ TERMOPRÁDLA JSTE MNE NEPOCHOPIL-MÁM NA MYSLI SPODNÍ PRÁDLO,JEŽ MI JE DENNĚ NABÍZENO FORMOU SLEV V KAŽDÉM VĚTŠÍM SPORTU(PŮVODNĚ 2000 KČ A NYNÍ 300 KČ) TO UŽ SAMO O SOBĚ MLUVÍ,ŽE MOC TERMO NEBUDE(PŘÍTELKYNĚ SI HO POŘÍDILA A PO VYZKOUŠENÍ SI OPĚT PUJČUJE MÉ "JAGROVKY" I NA KRÁTKÉ VÝLETY NA OPÍKAČKU ŠPEKÁČKŮ).
Uživatelský avatar

Příspěvky: 4

Registrován: čtv 04. dub 2013 20:57:06

Bydliště: Brno

Příspěvek pon 08. dub 2013 15:12:06

Re: Spani v zime

Tak ja su jednoznacne priznivce spani v obleceni. Zaklad je zajistit si, ze kdyz spite v hadrech, tak vam nebude zima do noh! Pokud clovek spi oblecenej tak samozrejme nevytapi vnitrek spacaku → a tak kdyz nemate dobre zaizolovany nohy, tak je vam pak samozrejme kosa a noc nestoji za nic. Ja si davam 2-3 volny tlustci ponozky, abych zamezil uniku tepla z koncetiny, ktera se pri spani hybe minimalne a tak tam svaly vytvori minimum tepla. Vysledkem je, ze telo si vytopi prostor pod oblecenim a spacak nasledne slouzi jen jako dalsi fajnova izolace od okoli. Z myho pohledu je vytapeni spacaku zbytecny plytvani energii - nemam duvod vytapet celej vnitrek spacaku - staci kdyz bude teplo 0,5cm od povrchu kuze.

Mam osobni zkusenost se spanim v letnim spacaku z Hervisu (je to šit s komfortem kolem +15 stupnu) pri teplote kolem -5 ve snehu pod poncem. Pod sebou jsem mel karitatku (z Hervisu) a pristresek z ponca kvuli vetru. Na sobe bavlneny spodky, kalhoty vz. 85, mikinu, vetrovku, bluzu vz. 85 a dvoje tlusty (ale nikoliv uply) ponozky. No nicmene to zkoncilo tak, ze jsem uprostred noci tahal z batohu termofolii. Nadruhou stranu si nedokazu predstavit, ze bych v tom spacaku spal jenom v termopradle byť s tou termofolii - to nevim, jestli bych to do rana doklepal.

Nicmene netvrdim, ze tohle je ten jedinej spravnej zpusob, jak chrnet v zime v pytlu. V mym pripade hraje dulezitou roli i fakt, ze sem tam musim behem noci napul vylizt ze spacaku/vystrcit ruce a spravit vlcaka, kterej spi vedle me. V -10 rozepinat spacak rozespalej jenom v mikine je nic moc...

Příspěvky: 11

Registrován: pát 31. srp 2012 21:25:31

Příspěvek úte 09. dub 2013 21:29:18

Re: Spani v zime

Já bych se chtěl zeptat, jak to, že když spíme dva ve stanu pro dva, tak je tam po ránu tak strašně mokro a všechno, ale nemyslím na povrchu z venku, ale ze vnitř, aji na té spodní plachtě.... Co to je ? Čím to je ?Nikdy mi nedocvaklo co to je :D

Příspěvky: 21

Registrován: ned 03. bře 2013 16:32:14

Bydliště: Středočeský kraj - do Prahy co by kamenem dohodil

Příspěvek úte 09. dub 2013 23:08:56

Re: Spani v zime

To Minal99 je tam vlhko proto že vydechuješ páru, tvůj dech je jistě teplejší než teplota z venku stanu, proto taky váš dech kondenzuje a v malém stanu je to pak znát.

Příspěvky: 21

Registrován: ned 03. bře 2013 16:32:14

Bydliště: Středočeský kraj - do Prahy co by kamenem dohodil

Příspěvek úte 09. dub 2013 23:12:32

Re: Spani v zime

A mám ověřenou teorii, tudíž s ní naprosto souhlasím, čím víc se do spacáku oblékneš tím větší ti je zima.

Příspěvky: 6

Registrován: stř 27. úno 2013 22:00:09

Příspěvek ned 14. dub 2013 21:32:07

Re: Spani v zime

TheSheikAmstaff píše:A mám ověřenou teorii, tudíž s ní naprosto souhlasím, čím víc se do spacáku oblékneš tím větší ti je zima.
To musí být tím, že tě oblečení škrtí a omezuje krevní oběh nebo že jak je tělo objemnější, víc vyplní spacák, ten se napne a míň izoluje. Fyzika je neúprostná, tělo je teplý, okolní vzduch je studenej, čím vic izolace je mezi nima, tím menší jsou tepelný ztráty. Neříkám, že spát navlečenej ve spacáku je příjemný, ale pokud je spacák nedostatečnej, víc se do něho oblíct pomůže.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 85

Registrován: sob 17. pro 2011 19:28:00

Příspěvek pát 24. kvě 2013 15:53:42

Re: Spani v zime

Kdyby Djatovova výprava spala oblečená, možná by i někdo přežil.

Příspěvky: 4

Registrován: ned 19. srp 2012 15:02:07

Příspěvek úte 20. srp 2013 5:33:14

Re: Spani v zime

Mám jeden takový případ, kdy jsem šel v přírodě spát v cca +5 stupních, a nad ránem začalo sněžit, takže teplota klesla cca na -5/-10 Pro porovnání kamarád spal ve spacáku jako batole, já ssebou spacák neměl, proto jsem na sebe navlékl všechno co bylo po ruce (tričko, blůza vz.95, svetr, 3vrstvé BW maskáče a na to ještě jednu blůzu, tepláky, celoroční kalhoty vz.95) po prvních třech hodinách mě probudila strašná zima (pokus o spaní bez karimatky) proto jsem se přesunul na nedaleký spadlý strom, a ulehl na větve toho stromu, nemůžu říct, že by to nepomohlo, ale zázrak to taky nebyl.. zhruba po dvou hodinách jsem se probudil a musel jsem se otočit, ležel jsem z velice mírného svahu, ale asi s pomocí zimy mi začali vždycky brnět nohy, nebo ruce, podle toho která část těla byla zrovna ze svahu dolů...

To ke zkušenosti se spacákem, hned po této akci jsem koupil spacák s komfortem do -15 extrém -30 a prozatím vystačí... spaní jako v bavlnce, a vzhledem k tomu že přes léto bych se v tom spacáku uvařil, tak sebou většinou tahám deku, která je poměrně lehká, a v letních měsících na přikrytí bohatě postačí...

Zpět na Rady pro přežití

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO