Záleží na okolnostech.
Pokud budu ve stavu přežití s minimální výbavou tak asi těžko budu maso vařit. První volba bude opékání nad ohněm. Samozřejmě jistý "mezistupeň" je Sytonův hrnec. Mám-li na něj čas a opět - prostředky. Takže to zkusím shrnout asi takto (+ je výhoda, - nevýhoda):
1) Pečení nad ohněm.
+ je nejméně náročné na nástroje a vybavení
+ je rychlé a tudíž mě nezdrží dlouho při přesunu
+ je ptořeba nejméně paliva
+ k přípravě není potřeba voda
- maso je hůře stravitelné
- vysoké riziko infekce trávicího traktu (nemusí být dobře propečené)
- ztráta části důležitých látek (z masa odchází tuk a další tekutiny)
2) Sytonův hrnec
+ není potřeba vaření tolik hlídat (mohu vykonávat další činnosti)
+ maso není tolik připečené - lepší stravitelnost
+ větší šance na dokonalé propečení a tím zničení choroboplodných zárodků a prazitů
- velmi náročný způsob na přípravu (potřeba vykopat otvor v zemi, sehnat kameny, ohřát je atd.)
- vyšší riziko poranění při přípravě (při kopání, při přesunu horkých kamenů, opaření od páry při zalévání)
- náročný na palivo
- k přípravě potřebujeme vodu (avšak méně než při vaření)
3) Vaření
+ získám vývar plný důležitých živin a tuků (o "chutné" omáčce bych si vážně nedělal iluze)
+ maso je ze všech tří způsobů nejlépe stravitelné
+ při dodržení doby vaření zničím spolehlivě jak parazity tak bakterie a další verbež
+ poměrně bezpečný způsob přípravy
- náročnější na palivo
- náročnější na nástroje a vybavení
- pokrm je potřeba hlídat - topit atd.
- příprava je náročná na spotřebovanou vodu
Pokud mě ještě něco napadně tak příspěvek zaedituju
.