Vše o křesadlech (LMF, FireFlash, Mil-tec a další)


Jak a kde najit troud, jaké křesadlo použit a mnoho dalšího o rozdělání ohně.

Příspěvky: 58

Registrován: sob 29. pro 2012 12:51:25

Bydliště: cheb

Příspěvek sob 29. pro 2012 13:02:49

Re: Vše o křesadlech (LMF, FireFlash, Mil-tec a další)

Zdravím
nedávno jsem si pořídil fire steel od mil tec,ale oheň se mi sním ještě nepovedlo rozdělat(mimo tamponu atd)....tak jsem vyměnil škrtácí plíšek za pilový plátek a i po výměně nic...sic je pravda,že jsem byl v lese pouze za sněhu a nebo po dešti,ale bohužel zatím nic.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 5

Registrován: pát 04. led 2013 0:38:38

Příspěvek pát 04. led 2013 18:20:11

Re: Kresadlo firesteel

Vladius píše:A zkousel uz nekdo z vas takove udelatko? Docela rad bych ho osahal.

BlastMatch
http://www.youtube.com/watch?v=CYRKzdSXH34

jo mam PRIMUS jednou zhruba hodina prace ale přiznavam trout ne bil moc dobri ale chitlo to bracha to taki skoušel pak ho zahodil skoušel to zapalovačem samozřejmně taki nic mně to de lip sirkama asi jeto hlavně troudem ten na noži sem ješte ne skoušel
Přílohy
001.jpg
001.jpg (40.04 KiB) Zobrazeno 16120 krát

Příspěvky: 2

Registrován: sob 15. čer 2013 18:39:07

Příspěvek sob 15. čer 2013 18:48:35

Re: Vše o křesadlech (LMF, FireFlash, Mil-tec a další)

Dobrý den, chci si koupit křesadlo a přemýšlím o těchto dvou. Tady toto http://www.armytrade.cz/detail/kresadlo ... zove-male/ by mělo být vyrobeno v USA, ale je dost malé jenom 6 cm. Nebude se mi s ním špatně křesat ? A potom ještě klasické velké od MFH http://www.armytrade.cz/detail/kresadlo ... eel-velke/ . Tak které ?
Uživatelský avatar

Administrátor

Příspěvky: 449

Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Příspěvek sob 15. čer 2013 21:47:57

Re: Vše o křesadlech (LMF, FireFlash, Mil-tec a další)

Neznám ani jedno, ale volil bych první, protože to druhé je čínský výrobek, který objednává a přeprodává pod vlastní značkou německá (pravděpodobně) firma. Mám-li doporučit, zdvojnásobil bych rozpočet a podíval se po FireFlash, nebo Light My Fire. LMF osobně vlastním už tři roky a nemohu si stěžovat.

Příspěvky: 2

Registrován: sob 15. čer 2013 18:39:07

Příspěvek ned 16. čer 2013 10:42:33

Re: Vše o křesadlech (LMF, FireFlash, Mil-tec a další)

No asi pujdu do toho od BCB http://www.youtube.com/watch?v=Dje-ZMrkA7M . Potom vám napíšu, jak mi to s ním jde.

Příspěvky: 1

Registrován: stř 01. úno 2017 10:48:47

Příspěvek stř 01. úno 2017 12:08:15

Re: Vše o křesadlech (LMF, FireFlash, Mil-tec a další)

Ahoj. Dovolím si napsat mou zkušenost s firesteelem od M. Hyblera. Dlouho jsem se rozhodoval zda vzít tento, nebo klasiku LMF. To od Hyblera se mi děsně líbilo, tak jsem se rozhodl pro něj. Po objednání přišlo do dvou dnů. První šok nastal hned při vybalování - tak dokonale zabalený baliček jsem ještě neměl. Chvíli jsem výrobce proklínal, byl to opravdu porod. Po zdárném vybalení jsem zůstal mile překvapen. Firesteel je zpracován opravdu velmi parádně. Škrkací plíšek je také perfektní, jak svou ostrostí, tak velikostí - akorát mezi prsty. Na řadu přišel první test - samotné škrtání. Po odstranění ochranné vrsty začaly létat jiskry jako blázen. Zkusil jsem jako podpalovač vatu, toaletní papír, matroš okamžitě vzplanul. Délka paracordu ( spojení s tyčinkou a plíškem ) se mi zdála dostatečná.
Těšil jsem se jak zkusím new hračku v přírodě. Hned o víkendu jsme vyrazili do lesa. Našli místo, očistili od sněhu, nachystali jsme dříví s březovou kůrou a začli podpalovat. Teď přišlo první zklamání. Firesteel házel jisky jako blázen, no, bohužel stále se nedařilo oheň rozdělat. Po dlouhém boji se mi nějak oheň rozdělat podařilo, bylo to ale děsně vyčerpávající.Tady jsem přišel na první zlepšení. a) Doma musí proběhnout výměna za delší paracord! b) Příště si musím oheň lépe připravit!
Celý týden jsem se teoreticky připravoval na další víkendový výlet do zasněženého lesa. Teď jsem nic neponechal nahodě. Základ na škrtání jsem použil kousek březové kůry, kterou jsem nožem opatrně naškrábal. Vedle jsem měl hromádku se suchou trávou + suché bodláčí. Na další hromádce byly malé rozpůlené klacíky ( zbavená vlhké kůry ). Další hromada už bylo větší dříví, pěkně nasekáno, připravené jako palivo. Pro jistotu jsem měl nachystaných i pár malých chlupatých polínek. Tak, teď se ukáže! První várka jisker - nic. Druhá - nic. Třetí - najednou kůra začala hořet, a já jsem prožil první lesní orgasmus :-) Pomalu jsem začal na vzniklý plamínek přidávat materiál z nachystaných hromádek a s radostí jsem sledoval jak se oheň rozrůstá. Nikdy jsem oheň v zimě nerozdělával, tady je vidět, že dobře připravená práce se vždy vyplatí. Oheň jsem měl nachystán během pár minut, bylo to úplně něco jiného než to první trápení. S firesteelem si celou dobu hraji, vždy hodí pěknou dávku jisker! Za sebe mohu tento produkt http://www.hybler.org/ohen/70-kresadlo- ... JG2GfnhC00 doporučit, další nákup bude zase tento typ.
Provedl jsem jen úpravu paracordu za delší. Tyčku nosím na krku, plíšek je uzlem oddělen od tyčinky tak, aby při chůzi necinkal. Při křesání si ho dám na vzdálený konec šnůry, na škrtání tak mám daleko více prostoru. Původně jsem šnůru chtěl zkrátit, ale nošení na krku mi vyhovuje. Pod mikinou firesteel a na ní neck knife. Takže tolik já a škrtadlo :-) Ahoj, lesu zdar!
Předchozí

Zpět na Oheň

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO