Ahoj. Dovolím si napsat mou zkušenost s firesteelem od M. Hyblera. Dlouho jsem se rozhodoval zda vzít tento, nebo klasiku LMF. To od Hyblera se mi děsně líbilo, tak jsem se rozhodl pro něj. Po objednání přišlo do dvou dnů. První šok nastal hned při vybalování - tak dokonale zabalený baliček jsem ještě neměl. Chvíli jsem výrobce proklínal, byl to opravdu porod. Po zdárném vybalení jsem zůstal mile překvapen. Firesteel je zpracován opravdu velmi parádně. Škrkací plíšek je také perfektní, jak svou ostrostí, tak velikostí - akorát mezi prsty. Na řadu přišel první test - samotné škrtání. Po odstranění ochranné vrsty začaly létat jiskry jako blázen. Zkusil jsem jako podpalovač vatu, toaletní papír, matroš okamžitě vzplanul. Délka paracordu ( spojení s tyčinkou a plíškem ) se mi zdála dostatečná.
Těšil jsem se jak zkusím new hračku v přírodě. Hned o víkendu jsme vyrazili do lesa. Našli místo, očistili od sněhu, nachystali jsme dříví s březovou kůrou a začli podpalovat. Teď přišlo první zklamání. Firesteel házel jisky jako blázen, no, bohužel stále se nedařilo oheň rozdělat. Po dlouhém boji se mi nějak oheň rozdělat podařilo, bylo to ale děsně vyčerpávající.Tady jsem přišel na první zlepšení. a) Doma musí proběhnout výměna za delší paracord! b) Příště si musím oheň lépe připravit!
Celý týden jsem se teoreticky připravoval na další víkendový výlet do zasněženého lesa. Teď jsem nic neponechal nahodě. Základ na škrtání jsem použil kousek březové kůry, kterou jsem nožem opatrně naškrábal. Vedle jsem měl hromádku se suchou trávou + suché bodláčí. Na další hromádce byly malé rozpůlené klacíky ( zbavená vlhké kůry ). Další hromada už bylo větší dříví, pěkně nasekáno, připravené jako palivo. Pro jistotu jsem měl nachystaných i pár malých chlupatých polínek. Tak, teď se ukáže! První várka jisker - nic. Druhá - nic. Třetí - najednou kůra začala hořet, a já jsem prožil první lesní orgasmus

Pomalu jsem začal na vzniklý plamínek přidávat materiál z nachystaných hromádek a s radostí jsem sledoval jak se oheň rozrůstá. Nikdy jsem oheň v zimě nerozdělával, tady je vidět, že dobře připravená práce se vždy vyplatí. Oheň jsem měl nachystán během pár minut, bylo to úplně něco jiného než to první trápení. S firesteelem si celou dobu hraji, vždy hodí pěknou dávku jisker! Za sebe mohu tento produkt
http://www.hybler.org/ohen/70-kresadlo- ... JG2GfnhC00 doporučit, další nákup bude zase tento typ.
Provedl jsem jen úpravu paracordu za delší. Tyčku nosím na krku, plíšek je uzlem oddělen od tyčinky tak, aby při chůzi necinkal. Při křesání si ho dám na vzdálený konec šnůry, na škrtání tak mám daleko více prostoru. Původně jsem šnůru chtěl zkrátit, ale nošení na krku mi vyhovuje. Pod mikinou firesteel a na ní neck knife. Takže tolik já a škrtadlo

Ahoj, lesu zdar!