Podle mě jako vždy záleží na okolnostech... v první řadě je potřeba absolutně vyloučit jakékoliv provizorní šití, protože každé takové způsobí nejspíš víc škody než užitku (zejména zanesením infekce a zbytečným drážděním rány).
Pokud je zraněný běžný smrtelník bez speciálního výcviku (ať už v oblasti mentální připravenosti, nebo zdravotnického vzdělání a praxe), pravděpodobně se šitím velmi vyčerpá - jednoznačně psychicky (překonání bolesti, potřeba koncentrace) i fyzicky (větší ztráta krve, fyzická námaha - pravědpodobně by se neošetřoval v žádné extra pohodlné poloze a propíchnout kůži jehlou taky nejde úplně hladce). Kromě toho kdo se někdy trochu pomlátil, je si jistě vědom, že šoková reakce je potvora a člověk se obvykle chtě nechtě tak rozklepe, že by ani nenavlékl nit. (u mě osobně nastává fyzický třes u v situacích po zranění, kdy jsem psychicky naprosto v klidu - čestný skautský

) Navíc i zašitá rána potřebuje udržovat v čistotě a s krytím, stejně, jako by byla jen stažená obvazem nebo jinak uzavřená k zastavení krvácení, nemluvě o vysoké pravděpodobnosti, že se nepodaří zašít pořádně.
Snad jen kvalifikovaný zdravotník by si mohl ránu řádně zašít, aniž by se tím totálně vyčerpal, protože taková práce je pro něj alespoň zčásti rutina a jediný problém by představovalo ono zvládnutí bolesti.
Stejně tak v situaci, kdy není reálná možnost dostat se v krátkodobém časovém horizontu (dny) k řádnému lékařskému ošetření, a dá se předpokládat, že rána se bude muset nějak začít hojit, je snad lepší pokusit se ji zašít... dá se ale už diskutovat o tom, že nejprve by se měla jen obvázat a až po odeznění šoku znovu odkrýt, vyčistit a šít.
Takže za mě - ve většině případů je šití spíš na škodu a zbytečně vyčerpávající, "šťáva nestojí za mačkání".
Článek výše je ale víc o psychických schopnostech, než o potřebě umět si zašít ránu, a jako takový plní svůj účel

P.S. Vynikající věc na řezné rány je i "mašlička" z náplasti, respektive řada mašliček, které fungují podobně, jako stehy, a zvládne je každý. Na větší rány by sice nezafungovala, ale na ty by nefungovalo asi ani šití v terénu.