Sůl z rostlin


Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Příspěvky: 84

Registrován: ned 30. led 2011 10:23:08

Bydliště: Plzeň

Příspěvek úte 01. úno 2011 12:24:45

Sůl z rostlin

Jak všichni dobře víme sůl je pro člověka důležitá.
Nevíte někdo jak by se dala nahradit nebo dokonce získat v našem podnebném pásu z rostlin (zvířat, minerálů)
před lety jsem na nějaké foru četl příspěvek, kde bylo napsaáno, že z nějakých rostlin lze získat jakousi náhražku,
bohužel si to už nepamatuji.

Příspěvky: 260

Registrován: stř 18. kvě 2011 19:14:27

Příspěvek úte 24. kvě 2011 13:17:47

Re: Sůl z rostlin

Sul je NACL a telo spotrebuje CL a i NA. NA(sodik) potrebuje clovek asi 1200mg denne. I kdyz v malem mnozstvi,tak se nachazi v kazde rostline a ve vetsim v masu.
Cl(Chlor) by mel byt v krvi a tudiz i v masu.

Tak sul muzete nahradit jezeni masa a trochu rostlin. Nasi predkove nez zacli tezit sul,tak jejich prijem byl ze zvere,ktera si schanela sul z prirodnich zdroju.
Uživatelský avatar

Příspěvky: 192

Registrován: pát 24. čer 2011 20:27:53

Příspěvek sob 25. čer 2011 23:47:48

Re: Sůl z rostlin

Zdravím.

Když se nad tím člověk zamyslí, zjistí, že sůl nemůže být tak důležitá, jak se uvádí.

A proč? No pokud by byla tak důležitá, rostla by na stromech a nemusel by jí člověk jako jediný tvor na zemi těžit.

Tělo člověka je stejné, jako tělo zvířete a zvíře žádnou sůl nikdy netěžilo.

Soli musí být tedy v normální přirozené potravě dostatek a důležitost soli bych viděl spíše v jódu, který se do ní přidává.

Jinak co se týče spotřeby soli, tak jí máme nadbytek a tím se její konzumace podílí na vzniku civilizačních chorob stejně jako konzumace masa.

Ovšem opět záleží na tom, jak člověk se solí nakládá, to jest, pokud si tělo zvykne na optimální příjem soli, začne se solí šetřit a efektivně ji využívat. Naopak pokud člověk solí co může, tělo má soli nadbytek a dělá vše proto, aby se jí zbavilo a to jak močí, tak potem.

Příroda je nejlepší učitel a jak jsem pochopil, nejlépe to lze říci takto : vše co je nepřirozené a není v souladu s přírodou, je více či méně škodlivé. A platí to tedy i o soli...

Edit : Tak jsem se nemýlil, zde odkaz na článek o soli : http://www.em-linie.cz/rubrika/clanky/k ... -toxin.htm

Příspěvky: 47

Registrován: stř 22. čer 2011 1:12:05

Příspěvek ned 26. čer 2011 0:39:21

Re: Sůl z rostlin

Obecně vzato, bez soli se přežít dá. Jenomže jako jiné minerály a stopové prvky ji tělo potřebuje, takže žít dlouhodobě bez soli v minimální dávce je nereálné a přivodíš si tím tak akorát zdravotní problémy. Stejně jako při její nadměrný konzumaci.

Příspěvky: 84

Registrován: ned 30. led 2011 10:23:08

Bydliště: Plzeň

Příspěvek pon 17. říj 2011 14:41:40

Re: Sůl z rostlin

tak konečně se mi to podařilo najít.
informace je z příručky SAS - jedná se o rostlinu Brutnák lékařský (borago officinalis)
píše se tam konkrétně Když stonky povaříte, dostanete z nich sůl.
teď už jen květinu najít a vyzkoušet to :)

Příspěvky: 36

Registrován: stř 23. kvě 2012 16:13:47

Bydliště: Mosty u Jablunkova

Příspěvek pát 22. čer 2012 17:20:10

Re: Sůl z rostlin

tak třeba v oblastech afriky tam asi taková rostlina neroste přesto tam jsou kmeny lidí ale ti získávají sůl tak že pijou krev svých dobytků která obsahuje nejen tu sůl ale spoustu stopových prvků.

Příspěvky: 5

Registrován: čtv 03. led 2013 10:18:20

Příspěvek stř 09. led 2013 1:29:23

Re: Sůl z rostlin

ArchivVideo píše:Zdravím.

Když se nad tím člověk zamyslí, zjistí, že sůl nemůže být tak důležitá, jak se uvádí.

A proč? No pokud by byla tak důležitá, rostla by na stromech a nemusel by jí člověk jako jediný tvor na zemi těžit.

Tělo člověka je stejné, jako tělo zvířete a zvíře žádnou sůl nikdy netěžilo.

Soli musí být tedy v normální přirozené potravě dostatek a důležitost soli bych viděl spíše v jódu, který se do ní přidává.

Jinak co se týče spotřeby soli, tak jí máme nadbytek a tím se její konzumace podílí na vzniku civilizačních chorob stejně jako konzumace masa.

Ovšem opět záleží na tom, jak člověk se solí nakládá, to jest, pokud si tělo zvykne na optimální příjem soli, začne se solí šetřit a efektivně ji využívat. Naopak pokud člověk solí co může, tělo má soli nadbytek a dělá vše proto, aby se jí zbavilo a to jak močí, tak potem.

Příroda je nejlepší učitel a jak jsem pochopil, nejlépe to lze říci takto : vše co je nepřirozené a není v souladu s přírodou, je více či méně škodlivé. A platí to tedy i o soli...

Edit : Tak jsem se nemýlil, zde odkaz na článek o soli : http://www.em-linie.cz/rubrika/clanky/k ... -toxin.htm


Myslím si, že články z takových stránek nelze brát jako fakta :-). Většina těchto stránek pro "moderní ženu" píší bláboly a některé, resp. většina ženských na to věří.
Užití soli má dva aspekty: sůl jako takovou tělo potřebuje. Nejsou to dva prvky, které působé samostatně, to je omyl. Je to chemická sloučenina přírodního původu a působí jako celek. Od pravěku byly vytvářeny kupecké solné stezky, po nichž se sůl transportovala do míst, kde nebyla k dosažení. Sůl provázela člověka od pradávna. např. podle nalezišť soli v oblasti Hallstadtu (nevím, zda název píšu zcela správně) je celé jedno období historie člověka nazváno dobou halštatskou. Naproti tomu je otázka množství. Údajně dvě polévkové lžíce soli ihned po sobě podané jsou dávkou, která je schopná člověka zabít. Rozhodně nadbytek soli zvyšuje krevní tlak a poškozuje ledviny (nevím, co je primární, asi ty ledviny a v důsledku jejich přetížení se zvedá tlak). Navíc přebytkem soli ztrácíme schopnost posoudit jídlo jako takové.
Nakonec jen poznámka: sůl je dokonalý konzervační prostředek.

Příspěvky: 2

Registrován: pát 13. dub 2012 17:46:06

Příspěvek pon 14. led 2013 12:16:56

Re: Sůl z rostlin

V tom článku jsou ale hrozný bláboly. Když si autor ani není schopný zjistit, že natrium je česky sodík... Ta přeměna sodíku na zásadu je v této souvislosti taky k smíchu atd. Hlavně, že krev je tvořena mimo jiné roztokem NaCl.
Určitě se dá diskutovat nad množstvím soli, které je potřebné, a přehánět by se to s ní nemělo, ale v nějakém množství je rozhodně důležitá.
Celkem by mě zajímalo, kolik je doporučená dávka a čím se dá pokrýt.

Zpět na Potrava a voda

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO