Tábořiště


O všem, co vás napadne!

Příspěvky: 1

Registrován: pát 03. črc 2015 7:02:46

Příspěvek pát 03. črc 2015 7:10:26

Tábořiště

Zdarec, pořádám každé prázdniny tábory pro děti a snažíme se po 2 letech tábořiště střídat, aby to nebylo jedno a to samé dokola... Aktivnější vedoucí jsme se rozhodli, že z našetřených peněz bychom si koupili nějaký pozemek a postupně si tam budovali vlastní tábořiště, jen máme problémy najít správný pozemek za rozumnou cenu (jsme nezisková organizace).

Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo nějakou zkušenost s hledáním pozemků vhodné pro tábořiště. Dále co by taký pozemek měl mít (příjezdová cesta, možnost zajištění pitné vody, v blízkosti potok).

Příspěvky: 36

Registrován: čtv 22. kvě 2014 17:12:58

Příspěvek úte 21. črc 2015 19:08:32

Re: Tábořiště

Ahoj Ciro.

Pokud jsi Pionýr, Skaut nebo člen jiné podobné organizace. Tak bys měl dobře vědět, co vše jsi povinen v místě konání tábora zajistit. V zásadě jsou dva druhy táborů. Něco jako putovní tábor a pak tábor stabilní. Liší se tím, jaké jsou na ně kladeny nároky (legislativní) a také mají své plusy a mínusy. Stejně jako varianta kdy si tábořiště pronajímáš a varianta kdy ho vlastníš.

1) Příjezdová cesta - rozhodně bych chtěl tábořiště s alespoň prašnou cestou. U putovního tábora nesmíš skladovat určité potraviny a jejich každodenní dovoz jsi povinen dokázat. Určitě také kvůli možnosti příjezdu jednotek IZS. Nemusí být přímo do tábora, ale určitě bych nechtěl tahat lorny s masem a pitnou vodu každé ráno 2km do svahu.

2) Zdroj pitné vody - budeš muset prokazovat a zajišťovat jeho nezávadnost (cože se dá s trochou úsilí zajistit)

3) Potok - dvojsečná zbraň. Na jednu stranu super - v potoce můžeš chladit nápoje, umýt ešusy (to vše samozřejmě oficiálně ne) a případně vykoupat děti neb o ho využít pro hry. Avšak každé léto dochází k evakuaci táborů z důvodu náhlého rozvodnění zdánlivě neškodného vodního toku.

Určitě bych vybíral pozemek tak, aby byl chráněný terénem. Dobře bych si prohlédl porost a zhodnotil jeho stav. Pokud tam budou přestárlé nebo nemocné stromy tak se vystavuješ riziku jejich pádu do tábořiště. Neměl by být zbytečně blízko obydlím ale ne přehnaně daleko. Rozhodně bych hledání vhodného pozemku věnoval pár let (!). Vytipuj si místa, choď se tam dívat. V zimě, v létě, na jaře. Vysleduj, jestli není rozbahněný, jak probíhá zemědělská činnost v okolí (když pohnojí a splaví to voda do potoků, nepoteče ti močka táborem?), jak tam svítí sluníčko (nechceš mít tábor jako saharu ani jako potemnělý prales). Je dobré mít blízko les, místa kde se dají dělat hry. Je dobré vědět, jak místo vypadá od jara do zimy. My máme součástí základny zděný rodinný dům předělaný pro naše potřeby. Jezdíme tam celoročně. Ale s přípravou letního tábora začínáme už v půlce května. Musí se posekat (do tábora tak 2x) musíme postavit umývarny a připravit kadibudky a chcanibudky a tak dále a tak dále. Každý víkend od května do půlky července práce jako na kostele.

Do teď za tebe spoustu věcí řešil majitel tábořiště. Jakmile budeš mít vlastní tak to padne na tvá bedra. Pionýr každoročně pořádá školení pro Hlavní táborové vedoucí, kde se dozvíš, co tě čeká. Z toho bych vycházel při hledání tábořiště.

Co se týče pozemku samotného hledal bych něco v majetku obce nebo státu. Nahlížet do katastru můžeš přes internet. Soukromá osoba bude spekulovat s cenou.

Klidně se ptej dál, co by tě zajímalo. Rád ti odpovím a dám pár tipů na táborové vybavení. Ono to totiž pozemkem jen začíná. Pak potřebuješ podsady, plachty, hangár, polňačku, umývárky, lázeňáky... :)

KAŽDOPÁDNĚ VĚC NEUSPĚCHEJ A TIPOVÁNÍ A SLEDOVÁNÍ VHODNÉHO MÍSTA VĚNUJTE ALESPOŇ TEN ROK!

Zpět na VOLNÝ POKEC

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO