Tip na výlet - Vlárské strojírny Slavičín


Sedí vám na krku manželka? Tchyně počítá každou korunu? Nemáte peníze na pořádný výlet z hranice? Toulejte se po Čechách a popisujte to tady!

Příspěvky: 2

Registrován: úte 21. říj 2014 13:57:14

Příspěvek úte 21. říj 2014 14:41:04

Tip na výlet - Vlárské strojírny Slavičín

Vojenská muniční továrna, taktéž Vlárské strojírny Slavičín, nebo-li Zbrojovka Slavičín:

Poloha:
Zlínský kraj, N 49° 05.950 E 017° 54.849

Spojení:
Nebjližší větší město Slavičín, odkud přes Hrádek a Divnice vede cyklostezka.Hned u vstupu do areálu je vlaková zastávka - Divnice, i autobusová zastávka - Slavičín, závod.

Zajímavosti / Informace o místě:
Jedná se o rozsáhlý areál bývalé muniční továrny ( v nedalekém okolí jste jistě slyšeli v poslední době o výbuchu muničního skladu). Celý areál vznikl před 2. sv. válkou a dříve byl přísně střežen. V poslední době začíná žít novým životem (nové sídla podnikatelů a firem, plantáže solárních panelů), ale přesto je zde spousta otevřených, přístupných vojenských objektů, které již řádně zasáhl zub času. Nečekejte tedy procházku krásnou přírodou, ale překvapení v podobě mohutných betonových stěn, vojenských objektů, rozsáhlého areálu uprostřed temných lesů a nečekaných vojenských staveb schovaných v nepřístupném terénu.



Dostupná civilizace:
- město Slavičín, cca 2km, ( ve městě veškerá vybavenost - supermarkety, restaurace, hotel,letní koupaliště, rybníky, parky, kostel, muzeum ).
http://www.mesto-slavicin.cz/
Popřípadě možnost tématického ubytování i v bývalých kasárnách hned u areálu
http://armypark.slavicin.org/armypark/areal/

Zážitky:
pro příznivce geocachingu se v areálu nachází multikeška. Pro ostatní:
Určitě nezapomeňte navštívit pozorovací stanoviště N 49° 05.840 E 017° 53.944 , kde na vás dýchne atmosféra ostrahy areálu. Není tady jediné.
Dále je velmi zajímavý objekt pro laboraci munice N 49° 06.652 E 017° 54.059 . Je to objekt, ve kterém se montovala munice a proto konstrukce objektu musela být přizpůsobena případným výbuchům. Budova je z železobetonu, místnosti jsou odděleny těžkými dveřmi kvůli zastavení tlakové vlny do ostatních částí objektu.
Zadní stěny jsou lehké dřevěné konstrukce, aby tlak mohl jednoduše z budovy vyjít ven.

Doporučení:
V areálu je spousta zpevněných komunikací, takže můžete dovnitř i autem. Občas možná potkáte kamion, nebo místní podnikatele. Nejezděte ale mimo cesty, auto nechte na zpevněné komunikaci a chovejte se v areálu ohleduplně, aby stále zůstal otevřený veřejnosti (stále je tady přítomna nějaká ostraha). V areálu narazíte i na soukromé pozemky se zákazem vstupu, respektujte to.


Historie památek:
Převzato z velmi hezky zpracovaného zdroje na geocaching.com:
Vyvoj politickych udalosti v Evrope brzy po prvni svetove valce ukazal, ze se nacisticke Nemecko otevrene pripravuje na novou valku. Panovala obava, ze v pripade evropskeho konfliktu nabude Nemecko znacne prevahy a bezprostredne ohrozi postaveni Ceskoslovenska (CSR).
CSR se v teto dobe radilo ke svetove spicce ve zbrojnim proumyslu. Zvysujici se pozadavky na potrebnou vyzbroj nebylo mozne pokryt jen pouhym rozsirovanim dosavadnich vyrobnich kapacit. Situaci bylo treba urychlene resit. Problematicka byla hlavne nevyhovujici dislokace zbrojni vyroby. Hlavnim ukolem bylo tedy presunout zbrojni vyrobu do strategicky vyhodnejsich oblasti. Rozhodlo se, ze vojenska sprava vybuduje dve municni tovarny, ktere budou slouzit vyhradne Ministerstvu narodni obrany (MNO). Mista se vybirala dve: jedno pro tovarnu a druhe pro sklad munice. Prostor dnesniho umisteni tovarny vybrala ministerska komise z priblizne deseti vytipovanych lokalit v blizkosti Valasskych Klobouk.
Nachazela se zde tri udoli (oznacena jako A, B a C), ktera vyhovovala jak po strance strategicke (ukryti objektu v lesnim porostu), tak po strance prakticke (bezprostredni blizkost silnice a zeleznicni trati).
Puvodni projekty predpokladaly stavbu 41 objektu (z toho 12 obsluznych, 21 vyrobnich objektu a 8 skladist). Vojenska municni tovarna c. 2 (VMT-2, pozdeji jen VT-2) v Bohuslavicich nad Vlari byla urcena k vyrobe delostrelecke a zenijni munice.
Stavba byla velkym prinosem pro cely, tehdy velmi chudy kraj. Nejen ze doznivala hospodarska krize z let 1929 - 1933, ale take bylo v okoli poskrovnu pracovnich prilezitosti.
Drive, nez mohla byt tovarna dostavena, prisel v zari 1938 mnichovsky diktat a nasledne odstoupeni Sudet Nemecku. Pri obsazovani doslo k zaboru mesta Policky, kde jiz fungovala Vojenska municni tovarna c. 1. Dne 6. 10. 1938 byl MNO vydan rozkaz, aby tovarna byla do nedele 9. 10. evakuovana. Behem tri dnu bylo z Policky odeslano na 53 vagonu ruznych stroju a vybusnin do Bohuslavic. Do arealu tovarny byla take evakuovana munice a vojensky material z ostatnich uzemi obsazenych nemeckou armadou.
Mezitim, 24. 10. 1938, byla cast Policky, kde lezela vojenska tovarna, uvolnena nemeckou okupacni armadou a posleze ji obsadilo cs. vojsko. Pod tlakem opetovneho zahajeni vyroby v co nejkrasim dobe, bylo rozhodnuto znovu obnovit tovarnu v Policce (tovarna v Bohuslavicich stale nebyla dokoncena). Nasledoval tedy presun cetneho vybaveni zpet.
Prave zahajenou vyrobu v Bohuslavicich prerusil potupny 15. 3. 1939. K obsazeni tovarny doslo az o osm dni pozdeji, kdy zde byla ubytovana strazni ceta nemeckeho vojska, pozdeji vystridana risskonemeckou policii. V zari 1939 byla cinnost tovarny uplne ukoncena.
Nejpozdeji od listopadu 1939 patrila tovarna jiz firme „Vitezslav Kyser a spol. Zbrojni a chemicke zavody Bojkovice“ jako pobocny zavod. V breznu 1940 byla toto firma arizovana a ze spolecnosti musel odejit reditel a majitel tovarny Vitezslav Kyser (zidovského puvodu). Mimochodem, po valce se zjistilo, ze byl pozdeji nemeckym soudem v Berline odsouzen k trestu smrti za poskytnuti castky 100 000 Korun ceskemu odboji.
Roku 1942 presla sprava bohuslavickeho zavodu na DETONU GmbH, cimz zacala vyroba na 3 smeny. Celou valku zde pracovalo na 1500 delniku a 82 uredniku. Hlavnim programem byla vyroba leteckych bomb. Slo o bomby o vaze 1, 50, 70, 250 a 500 kg.
S blizici se frontou a neodvratnym koncem rise zacali Nemci take v Detone postupne realizovat politiku spalene zeme. Ustupujicim Nemcum se podarilo beze zbytku provest treti etapu tohoto procesu – ochromeni. Z elektroinstalace a elektrovyzbroje schazelo mnoho spinacu, osvetlovacich teles a ostatnich zarizeni. Vsechny elektromotory byly demontovany a odvezeny. Ve ctvrte etape – zniceni se podarilo Nemcum odpalit naloze ve trafostanicich a kotelne. Ruda armada obsadila tovarnu dne 2. 5. 1945.
Koncem roku 1946 poverilo MNO Zbrojovku Brno, aby cast bohuslavickeho zavodu VT-2 – udoli B prebudovala pro potreby specialni vyroby. Objekty v udoli C si MNO ponechalo pro delaboraci valecne trofejni munice.
V roce 1949 byly zrizeny Zavody presneho strojirenstvi Vsetin, narodni podnik, do nichz byla zbrojovka zaclenena. Od roku 1954 byla vyroba doplnovana civilnimi vyrobky. Byly zde vyrabeny drobne soucasti na motocykly JAWA, svitidla pro Skodu Sedan, tlumice pro Praga V3S, S5T, Tatru 805, kryty pro televizory, radia atd.….ale to uz nema s vojenskou historii tovarny nic spolecneho. Dulezity byl jeste rok 1969, kdy se podnik vyclenil ze VHJ Zbrojovky Vsetin a prijal nazev Vlarske strojirny Slavicin, ktery muzete jeste dnes videt na strese hlavni spravni budovy.

- Fotky:
http://fasterbook1.rajce.idnes.cz/Vlars ... y_Slavicin
http://tvslepicin.wz.cz/zbrojovka-vylet/index.htm
http://tvslepicin.wz.cz/zbrojovka-historie/index.htm
http://tvslepicin.wz.cz/zbrojovka-podzim-2008/index.htm


www stránky: http://www.vlarskestrojirny.estranky.cz/

Příspěvky: 2

Registrován: úte 21. říj 2014 13:57:14

Příspěvek úte 10. úno 2015 22:09:32

Re: Tip na výlet - Vlárské strojírny Slavičín

Jelikož na konci roku 2014 došlo k nemilé situaci v nedalekém muničním skladu ve Vrběticích, než se do této oblasti na výlet vydáte, přečte si nejaktuálnější zprávy. Je možné, že areál bude stále pro veřejnost nepřístupný (v okolí se v současné době pracuje na odstraňování nevybuchlé munice).

Zpět na Toulky Českem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO