Stránka 1 z 1

Susene ovoce

PříspěvekNapsal: pon 29. srp 2011 16:20:01
od sahaw
Susil nekdo tento rok ovoce? Ja jsem susil hlavne jablka,abych mel na kazdy den 4 kousky(to je asi 1/3 jablka) po cely rok. Makacka,ale vyplatilo se to.:)



Sušení ovoce konzervuje, i když není k dispozici lednička, a významně prodlužuje jeho trvanlivost. Když není k dispozici ovoce čerstvé, např. není jeho sezóna, jako alternativa může sloužit ovoce sušené. Často se také přidává do směsí na moučníky a obilninovým směsím připravovaným k snídani.

Stejně jako ovoce čerstvé je i to sušené bohaté na vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, kyselinu pantothenovou - vitamín B5) a minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, měď, mangan).

Poněvadž při dehydrataci může ovoce přijít až o 7/8 množství obsažené vody, má sušené ovoce také výraznější chuť než ovoce čerstvé. Při sušení zároveň dochází ke ztrátě vitamínu C.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Su%C5%A1en%C3%A9_ovoce

Re: Susene ovoce

PříspěvekNapsal: čtv 07. úno 2013 14:05:43
od faRRik
Já jsem letos(resp.loni) sušil taky něco, sice to byly asi jen 2 jablka, ale byl z nich výborný čaj :-) :D