ujec píše:no som tu sice novy ale mozno trochu poradim- cold steel bushman je taky velky kus ostreho plechu ktory sa podla mna neda nazyvat nozom- je to skor na palicu a mas ostep s morou nemam skusenosti ale niekto sa tu taky urcite najde a na mikov nejdu velke chvaly; mal som mikov finku a ta ocel nic moc, uton robi myslim vsetko z 420 stainless a to je dost nizka kvalita. ak chces nerezovku tak sa poobzeraj aspon po nejakej 440 C alebo z uhlikoviek na tazku pracu a v tejto cenovej kategorii by som jednoznacne volil glock. to je noz co ta nieco vydrzi a nemusis ho setrit.
Ahoj, připojil bych svůj názor:
- Mikov má i dobré nože, ale s tím nerez materiálem u levnějších je to horší.
- UTON je kultovní až duchařská záležitost. Pro zájemce doporučuji vzít týden dovolené a nastudovat historii a materiály jednotlivých výrobních sériíí z různých roků
www.uton.cz, je to český vojenský klenot ale jsou tam opravdu propsatné rozdíly, jde o nůž jednoho tvaru, ale obrovské množství verzí různých výhod a jasných nevýhod. Je to podle spíš bojový - ne bushcraft nůž.
- GLOCK má již z výroby dobrý univerzální úhel ostří a bajonetový tvar je při jeho délce výhodou že netaháš moc železa - je odolný, dobrý, ne drahý, nabrousíš o kus šutru, i když ocel neprochází celou rukojetí nemusíš se bát do něho praštit tloukem při štípání, jen ostří je uhlíkovka a musíš očistit a po večeři trochu máznout. Dobrý pomocník v lese, když nechceš tahat nic těžkého, ale víš že potřebuješ něco víc než zavírák....
- Cold steel bushman, je dobře použitelný jak na krájení tak na sekání. Není to nůž na pohodlí a na parádu, ale na práci. Doporučuji verzi s firestelem a tvrdým plast.pouzdrem. Pro lepší držení je třeba rukojeť omotat neklouzavou páskou nářadí. Ostří je z výroby ostré, ale divně nabroušené ve 3 stupních. Bude třeba při broušení vybrat jaký úhel ostří držet a k čemu ten nůž vlastně chci. Na jídlo, nebo na dřevo a blbosti? Opět uhlíkovka se bez péče neobejde.
- MORA, MORAKNIV, FISKARS, různé finky atd - vypadají pouťově, ale nejsou. Jsou levné, lehké, žádné zbytečné tvary a zářezy. Nerez není nic super, ale naostřit se dají v pohodě. Nemůžeš do toho při štípání dřeva mlátit cihlou:-), ale klackem určitě jo. Dcerka to vozí po táborech 2rok, několikrát se pořezala:-) spokojenost. Bbarevné rukojeti jsou v šeru v lese dobře vidět, Fiskars plave ve vodě. Jsou to univerzální nože i na kuchyňské práce, jen cibulku bude u konce rozlamovat.
- ONTARIO RAT 1, RAT 2, skvělé nože, skvělé ostří, minimální vůle, skvělý tvar na řezání v kuchyni, slušná cena, jen o fous širší čepel než člověk potřebuje při kuchtění, ale zase dost pevná na dřevo a přípravu topení. Když univerzální zavírák do lesa tak asi tento!
- OPINEL 8,9,10- přiznám se dobrovolně: miluju ho! DOKONALÝ A VÝCHOVNÝ NŮŽ. Nůž s duchem a historií! Díky dřevu na rukojeti, 8-ku v kapse ani necítíte, podobně jako kapesník. Většinou nosím verzi 10. Pro čuňata lépe vzít verzi v nerezu. Pro normální lidi a děcka jako test zda se starají (čistí a ostří) svoji výstroj doporučuji uhlíkovku. Velmi ostrý, snadno brousitelný, uhlíkovka drží ostří a díky úhlů ostření řeže i při mírném otupení. SKVĚLÁ KOMBINACE tvaru, délky, síly, úhlů pro drtivou většinu použití. Kdo nemá nůž na parádu, ale na práci, zjistí, že s ním většinou děláš něco kolem jídla, nebo lehčí práce a to je právě ono. Nosím ho trvale s sebou, vařím s ním doma v kuchyni, na táboře je to plnohodnotný kuch.nůž. Kup si levnou 8 a zkus tím říznout rajče na malé dílky a budeš koukat!!!
- FISKARS MAČETA - NA HRUBŠÍ PRÁCE. Testoval jsem různé i orig.KUKRI z NAMSTE.CZ(moc velké, těžké), KA-BAR (drhne barva), MIKOV a další. Nakonec jsem objevil a upravil mačetu Fiskars, která je velmi lehká, dobře drží ostří, dá se ostřit v nouzových podmínkách a díky dlouhé a duté rukojeti můžeš na konci dát víc energie než jiné, mnohem těžší nože a mačety!!!