Teplota tavení železa je 1539 stupňů, jinak samotná železná ruda vám bude k ničemu, protože má velký obsah uhlíku -> tvrdost/křehkost-> při prvním hrubějším úderu do čepele by jste ji mohli sbírat po celém lese... Ze železa se vyrábí ocel právě proto, že ocel je tvárná... ocel ze železa se vyrábí za pomoci legujících prvků, a spousty dalších "ingrediencí"... Podstatné je, že při výrobě oceli se do prostoru pece vhání tlakový kyslík, pro snížení obsahu uhlíku v železe (max. 2,11% pro ocel tuším)....
Při delším pobytu v lese není problém vytvořit výheň, a použít odpad, který lidé běžně vyhazují (staré hrnce, ideální nerezové
) Výheň je vlastně klasická pec s přívodem vzduchu, a ten by sa dal zajistit pomocí dmychadla které by bylo vyrobeno např. z kůže... pak už jenom s trochou představivosti vytvořit nástroje pro kování a kovat.... Pouze teoretická úvaha, v praxi neodzkoušeno... Dle mého názoru by šel udělat žár, který by nahřál danou ocel na takovou míru že by byla kujná... Největší problém by pak nastal asi s materiálem....
--------
Samotné obrábění nože v domácích podmínkách není zase takový problém, stačí jenom vhodný kus materiálu (u mě třeba nerezová ocel kdovíjakého označení alias co dům dal) a karbobruskou s trochou pečlivosti vyřezat tvar... Největší alchymie ale nastává u kálení, a popouštění... Samotná nerezová ocel je poměrně hodně citlivá na přesnost teploty pro kalení, a bez jistých zkušeností se to neobejde, i když ve strojnických tabulkách jsou barvy kovu při dané teplotě vypsané....