engys píše:Rozhodně bych ho nezahazoval. Ten nůž je z normální uhlíkové oceli a ta bohužel chytá patinu a i rezne. Je to její vlastnost. O takový nůž je potřeba se staral. Po použití ho omýt, nebo alespoň otřít a namazat olejíčkem. Já to dělám tak, že s ním uříznu kousek špeku nebo salámu a lehce otřu. Tím se zamezí reznutí. Patina bohužel zůstane, ale zase na druhou stranu, je i hezká a svědší o používání a i o stáří. Rozhodně takový nůž nepatří "hodit po psu". Uhlíková ocel má i výhody proti nerezu. Dá se totiž poměrně dobře nabrousit i v polních podmínkách a je možno ji nabrousit "jedovatěji". Je prostě ostřejší. A i damašek rezne. Aby nereznul, musel by být kovaný z nerezu tzv. Damasteel. A i nerez dokáže zreznout např. u moře.
no s tym brusenim mas pravdu ... napr. doma ho brusim klasicky na osle, to je na nom aj vidno, no ked som vonku a mam chvilku tak si najdem daky jemny kamen, prebehnem po nom niekolko desiatok krat a je s neho britva a pomerne dlho drzi aj ostrie ... no nic vidim to teda asi len na rozmlatenie rucky, kvalitne vylestenie (teda zbavim ho pokovovania) a spravim mu novu rucku + puzdro... vies a na hubarcine nenosis casto so sebou daku salamu ci nieco mastne
, tak za tych par hodin ho chyti tak ci onak, ale ostrie je vyborne ako si uz pisal ...
btw... nemate daku stranku, na ktorej by som sa docital nieco o vyrobe puzdra ? krok po kroku ?